U fokusu

Žena na čelu države

Nepal dobio prvu predsjednicu u povijesti zemlje

Nepal dobio prvu predsjednicu u povijesti zemlje

Komunistička aktivistkinja, čija je borba za demokraciju okončala Hindu monarhiju koja je na vlasti u Nepalu bila 240 godina, postala je prva predsjednica u povijesti zemlje.

Bidhya Devi Bhandari, koja je većinski zaslužna za osiguravanje da trećina političara/ki u Nepalu budu žene, bila je zamjenica vođe Komunističke partije Nepala i zalagala se za novi ustav kojim bi bilo propisano kako ili predsjedničko ili potpredsjedničko mjesto bude namijenjeno ženi. Nepal se već neko vrijeme nastoji preobraziti iz društva u kojem dominiraju isključivo muškarci, u kojem su žene ograničene na rad u kući ili na farmi, u društvo u kojem žene i muškarci imaju jednake mogućnosti i prava.

Bhandari je rekla kako je izbor nje za predsjednicu prvi korak prema osiguravanju nove ustavne garancije rodne jednakosti. Politikom se bavi još od tinejdžerskih godina, a jedna od vodećih političkih figura u zemlji je od 1993. godine. Bila je na čelu demonstracija protiv bivšeg kralja Gyanendra 2006. godine, okončavši na kraju njegovu autoritaran režim i obnovivši demokraciju.

“Moj jedini interes bit će poboljšanje ove zemlje”, rekla je nakon izbora. “Ispunit ću svoje odgovornosti prema zemlji i ljudima”.