U fokusu

Kraj diskriminacije:

Njemačka izjednačava plaće muškaraca i žena

Njemačka izjednačava plaće muškaraca i žena

Njemačka će ove godine donijeti zakon o izjednačavanju plaća muškaraca i žena, kako izvještavaju mediji, pozivajući se na riječi njemačke ministrice za ženska pitanja Manuele Scwesig.  

Ministrica se u petak sastala s predstavnicima sindikata, a u sljedećih nekoliko tjedana planira susrete s poslodavcima.

Namjera ministrice je postići jednakost bez “nametanja ograničenja kolektivnom pregovaranju ili stvaranja birokratskog čudovišta”.

Prema Saveznom statističkom uredu, žene u Njemačkoj prosječno zarađuju 22 centa manje od muškaraca. U 2013., muškarci su po satu prosječno zarađivali 19,84 eura bruto, a žene 15,56 eura. Koalicijski partneri u njemačkoj vladi složili su se da tu razliku zakonski riješe, a namjera je veća transparentnost u strukturi plaća i povećanje satnice na poslovima koje tradicionalno više obnašaju žene.

Predstavnici sindikati pozdravili su najavu donošenja zakona, a zamjenica čelnika Saveza njemačkih sindikata Elke Hannack je kazala: “Dobro je i pravedno što koalicija više ne želi trpjeti razliku u primanjima muškaraca i žena”.