U fokusu

Novi predsjednik Ustavnog suda: sazrelo je vrijeme za odluku o abortusu

Novi predsjednik Ustavnog suda: sazrelo je vrijeme za odluku o abortusu

Screenshot HRT

Novoizabrani predsjednik Ustavnog suda, Miroslav Šeparović, u intervjuu za HRT jučer je komentirao kako je “sazrelo vrijeme” za donošenje odluke o pitanju Zakona o abortusu na koju se čeka 25 godina.

Na pitanje novinara “kako je moguće da su neki predmeti čekali 25 godina da dođu na dnevni red na Ustavnom sudu”, Šeparović je odgovorio kako se do sada vjerojatno ocjenjivalo da bi donošenje te odluke izazvalo prevelike polemike i sukobe.

“Naime, imate jednu teoriju po kojoj u složenim društvenim odnosima, kada se radi o jako osjetljivim svjetonazorskim pitanjima koja nemaju neku praktičnu dnevnu važnost, za Ustavni sud je najbolje da šuti. Vjerojatno su predsjednici dosada, od pokojnog Crnića pa do profesorice Omejec, ocijenili da nije bilo vrijeme da se s takvim zakonom ide jer su ocijenili da bi on izazvao prevelike polemike i prevelike sukobe u društvu kojih, nažalost, ne nedostaje te da Ustavni sud to treba rješavati u nekim mirnijim vremenima. Međutim, očito je sad sazrelo vrijeme i naš saziv Ustavnog suda će sigurno to pitanje riješiti”, rekao je Šeparović.

Omejec: Nisam imala snage

Podsjećamo kako je Jasna Omejec, donedavna predsjednica Ustavnoga suda, prilikom predstavljanja svoje kandidature za treći mandat na Ustavnom sudu ispred saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav izjavila kako “nije imala snage uvjeriti sjednicu Ustavnog suda da uđu u taj predmet”. 

Kako ulazimo u jubilarnu 25. godinu otkako je pro-life aktivistkinja Ružica Ćavar predložila Ustavnom sudu provjeru ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, podsjećamo, prvi je pisao portal H -alter.