U fokusu

Šprem navela najveće probleme

‘Obrazovni sustav ima niz gorućih problema koje ne mogu riješiti razgovori s Crkvom’

‘Obrazovni sustav ima niz gorućih problema koje ne mogu riješiti razgovori s Crkvom’

Novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar najavio je da će mu prvi potez na ministarskoj funkciji biti iniciranje razgovora s kardinalom Josipom Bozanićem i predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije Želimirom Puljićem o pitanjima zdravstvenog i građanskog odgoja. Mornar je pritom istaknuo kako je Hrvatska pretežito katolička zemlja i da vjeronauk u školama svakako ima svoje mjesto te da o svim pitanjima vezanim uz zdravstveni i građanski odgoj ima drugačiji stav od dosadašnjeg ministra. Zbog toga će mu kaže, prvi potez biti da zatraži prijem kardinala Bozanića i nadbiskupa Puljića.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) ne slaže se s najavama novog ministra, ističući kako hrvatski obrazovni sustav ima niz gorućih problema koje ne mogu riješiti nikakvi razgovori s Crkvom.

“Sad ministar ima važnijih problema nego da ide tražiti savjete Crkve. Ako su njegovi svjetonazori vezani za Crkvu, to je privatna sfera njegova života, sad je teško vrijeme u sustavu obrazovanja i tu ima niz gorućih problema. Pravilnik o normi i zaduženjima učitelja bi trebao biti i ministrov najveći problem. Ako se pod hitno ne krene u njegovu izmjenu imat će itekako negativne učinke. Oko 1.000 učitelja i učiteljica, nastavnika i nastavnica moglo bi ostati već ove jeseni bez posla, a oko 4.000 njih će s punog radnog vremena spasti na nepuno čime im automatski i plaća drastično pada, a znamo da su plaće u obrazovanju ionako mizerne”, rekla je Sanja Šprem u razgovoru za Index.

Što se tiče konkretno zdravstvenog odgoja, Šprem ističe kako je svaki/a učitelj/ica svjestan/a na koji način treba prezentirati nastavno gradivo zdravstvenog odgoja (ZO) učenicima.

“Do sad su zdravstveni odgoj provodili/e učitelji/ce prirode i biologije te razrednici/e. Oni/e su ti/e koji/e objektivno prezentiraju sadržaj ZO. Bilo je mnogo odupiranja Crkve oko uvođenja ZO i jasno je da svatko ima pravo na svoj stav, međutim djeca moraju imati spoznaje što ih okružuje i moramo educirati učenike/ce da im svaki čovjek bude prihvatljiv”, rekla je Šprem.

Inače, kad se uvodi neki novitet u škole, kaže Šprem, prvo se trebaju kontaktirati svi/e stručnjaci/kinje na tom području, a to su veli prvenstveno učitelji/ce i pedagozi/kinje, no jednako je tako, dodaje, važan i stav roditelja tako da mogu biti integrirani u kvalitetniji razvoj, u ovom slučaju, zdravstvenog odgoja.

No, trenutno bi se, kaže, diskusija trebala voditi prvenstveno o građanskom odgoju (GO), a ne o ZO, budući da se GO već dvije godine priprema, a napominje kako su sad kontradiktorne informacije novog ministra da bi se sadržaj GO integrirao u ostale predmete.
“Škole su već dobile naputke da imenuju jednu osobu koja će predavati GO, a preporuka je da to budu povjesničari/ke. Već od jeseni bi se trebao uvesti građanski odgoj kao zaseban predmet. Učitelji/ce sad idu na edukacije kako bi ga mogli/e predavati pa se postavlja pitanje ako će oni završiti edukaciju za GO čemu onda integracija u ostale predmete? To se jedno s drugim kosi. Svi odgoji i zdravstveni i građanski su potrebni u školama jer je odgojna komponenta zanemarena u školama”, naglasila je Šprem.

Na kraju je dodala kako će u slučaju da GO ne bude samostalni predmet, njegova integracija u sve ostale predmete biti dodatni posao za učitelje/ice, koji će pak to raditi za istu plaću.

“Posao učitelja/ica se sve više zadužuje, a plaće su sve manje i manje. Treba napraviti kompletni koncept novog školstva u kojem se neće konstantno opterećivati i učenike/ce i djecu”, zaključila je Šprem.