U fokusu

Treći susret regionalnih feminističkih i queerovskih organizacija u Ljubljani

Osnivanje regionalne mreže za rodne kulturne prakse

Osnivanje regionalne mreže za rodne kulturne prakse

S.K.

Ljubljana je u protekla tri tjedna ugostila umjetnike/ice i  teoretičare/ke iz cijelog svijeta koji su bili sudionici 19. festivala Mesto Žensk (City of Women). Iznimno ove godine, uz festival, imale smo prilike vidjeti i posebno jesensko izdanje inače martovskog  feminističkog i queerovskog festivala Rdeče zore (Red Dawns). 

Mara Vujić, umjetnička direktorica festivala Mesto žensk ističe kako je ove godine poseban naglasak bio upozoriti na ‘situaciju žena u javnoj sferi, novi val seksizma, rasizma, nacionalizma, diktate heteronormativnosti i ekonomsko, političko i klasno nasilje’. Iz organizacije Rdečih zora posebno upozoravaju na ‘kapitalistički barbarizam’ koji iz dana u dan sve više napreduje pa je i samo održavanje inače potpuno DIY festivala bilo vrlo upitno.  

{slika}

Uz bogat umjetnički dio festivala, ovogodišnje je izdanje od 12. do 13. listopada ugostilo petnaestak feminističkih i queerovskih inicijativa s postjugoslavenskog prostora kako bi na Platformi za rodne kulturalne prakse organizirale neformalnu mrežu organizacija koje se bave kulturnim rodnim praksama kroz medijske, festivalske i produkcijske programe, a koja za cilj ima osnaživanje regionalne civilne scene putem razmjene programa, iskustva te kreiranjem novih programskih sadržaja. U dva dana radionica i druženja postavljeni su osnovni ciljevi i preduvjeti za savladavanje budućih zadataka koji nas zajedničkim naporom tek očekuju.

Ovo je već treći sastanak regionalnih organizacija; prvi put susrele su se u studenom prošle godine na VoxFeminae festivalu te u ožujku na regularnom izdanju festivala Rdeče zore. Sve prisutne predstavnice organizacija složile su se da je osnaživanje i konačna realizacija mreže i više nego potrebna. 

Na platformi su sudjelovale predstavnice organizacija: VoxFeminae, Fondacija CURE ispred PitchWisea, BeFem, FemiNiš, ACT Women, Rdeče zore, Lesbian-Feminist University, Mesto žensk, Libele.

{slika}