U fokusu

druga strana medalje

Otmice romske djece često prolaze bez pažnje

Otmice romske djece često prolaze bez pažnje

Kako se širila panika o otmicama djece ‘blijede puti’ od strane kriminalnih bandi Roma, tako su internacionalni mediji ignorirali činjenicu da su Romi/kinje zapravo populacija najranjivija na otmice i trgovinu djecom u Europi.

Nazivaju je ‘plavim anđelom bez identiteta’. Ranije ovog mjeseca, plavooka djevojčica starosti pet ili šest godina koja je sada svijetu poznata pod imenom Maria, pronađena je kako živi u romskom naselju Farsali smještenom u Larissi, pokrajini centralne Grčke. Vlasti su smatrale kako je djevojčica ‘sumnjivo blijede boje kože’ te su je podvrgnule DNK testiranju, koje je pokazalo kako muškarac i žena koji su se brinuli za nju ipak nisu njeni biološki roditelji. Oboje su uhićeni i optuženi za otmicu djeteta.

Dok istražitelji tragaju za Marijinim biološkim roditeljima (njezini skrbnici tvrde kako su je posvojili od majke Bugarke) i dok se Europom širi moralna panika o ‘romskim otmičarima’, na ulicama europskih gradova žive stotine, ako ne i tisuće djece koja su i sama žrtve otmice i trgovine, ali nikada neće dospjeti na naslovnice internacionalnih tiskovina jer su i sami Romi i Romkinje, prenosi Balkanist.net.

Prema studiji provedenoj od Europskog centra za romska prava (ERRC-a) i organizacije Ljudi u nevolji, romska zajednica je ‘disproporcionalno zahvaćena trgovinom ljudima’. U Bugarskoj je policijska procjena kako su u 70 posto slučajeva ilegalnih posvajanja, kao i u više od 80 posto slučajeva trgovine ljudima za seksualnu eksploataciju, žrtve upravo romska djeca i mladi. Kako Romi čine samo 4.9 posto populacije, ove brojke su zapanjujuće.

Ostalinda Maya iz ERRC-a dala je objašnjenje istraživanja koje se pozabavilo problematikom trgovine Romima/kinjam u Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj: “Već dugi niz godina kruže glasine koje povezuju trgovinu ljudima i Rome, ali ne daju potpunu sliku. Puno je diskusije fokusirano na Rome i Romkinje kao počinitelje dok su iskustva Roma žrtava uglavnom ignorirana“.

Zapravo, samo tjedan prije nego je grčka policija pronašla Mariu, Europska komisija je zajedno s partnerskim organizacijama pokrenula 24 mjeseca dug projekt pod imenom Suprotstavljanje novim oblicima trgovine romskom djecom kako bi riješila pitanje velikog broja otmica romske djece diljem Europe.

Velik dio izvješća o toj temi bio je usmjeren prema ‘romskim kriminalnim organizacijama’ ili navodnog sudioništva odraslih pripadnika romske zajednice u trgovini ili otmici djece. Međutim, ta ista izvješća rijetko spominju kako trgovina ne-romske populacije često uključuje prijatelje/ice ili članove/ice obitelji.

Osim toga, ERRC istraživanje je pokazalo kako 70 posto svih pojedinaca i pojedinki kojima se trguje radi seksualne eksploatacije i koji su prisiljeni raditi na češko-njemačkoj granici, jesu Romi i Romkinje. To znači da su zapadni/e klijenti/ce povećali potražnju za trgovinom djece i mladeži iz romske zajednice.

Istraživanja su pokazala kako su romska djeca, također, najviše zastupljena u institucijama državne skrbi, što povećava njihovu ranjivost za trgovanje. U nedostatku ikakve društvene potpore i s malo znanja o samostalnom životu, često su na meti odraslih i prisiljeni na prostituciju.

Kako je jedna mlada Romkinja, koja je oteta i u dobi od 16 godina prisiljena na seksualni rad, pojasnila ERRC istraživačima: “Nisam rekla nikome. Osjećala sam se loše, puno sam plakala i počela mi je nedostajati škola jer sam osjetila kako svatko može vidjeti što mi se dogodilo”.

 “Bilo me sram zbog toga”, rekla je.

Prema ARC izvješću, romska siročad izložena su najvećem riziku za trgovinu ljudima radi seksualne eksploatacije u dobi od 6 do 15 godina.

 Prevela i prilagodila Mirna Šimunović