U fokusu

borba za lgbt prava u turskoj

Policija u Istanbulu suzavcem rastjerivala Povorku ponosa

Policija u Istanbulu suzavcem rastjerivala Povorku ponosa

EPA/CEM TURKEL

Turska policija privela je 19 osoba, među njima dvoje njemačkih zastupnika, i upotrijebila suzavac u središtu Istanbula u nedjelju kako bi rastjerala desetke aktivista i aktivistkinja koji su pokušali obilježiti ovogodišnji tjedan Povorke ponosa nakon što su vlasti zabranile njihovo okupljanje.

Organizatori/ce su otkazali godišnju Povorku ponosa, koja se od 2003. održavala u mirnom ozračju, nakon što vlasti nisu odobrile održavanje i poslale su stotine specijalnih policajaca blizu središnjega trga Taksima.

Među onima koji su zakratko bili privedeni bili su i zastupnica njemačkoga Bundestaga Terry Reintke te zastupnik Volker Beck, aktivistički veteran za prava LGBT OSOBA. Osim njih privedena su još dva njemačka državljana.

{slika}

Vlasti u Istanbulu prošli tjedan su rekle da je Povorka zabranjena zbog zabrinutosti za javni red. Sigurnosni uvjeti u gradu već su strogi nakon niza bombaških napada zadnjih mjeseci koje su počinili takozvana Islamska država i kurdski pobunjenici.

Međutim, ultranacionalistička skupina mladih također je prijetila nasiljem ako se povorka održi, nazivajući je nemoralnom. Kritičari kažu da predsjednik Tayyip Erdogan i  stranka AKP koju je osnovao pokazuju malo interesa za jačanje prava manjina, LGBT osoba i žena i ne toleriraju drukčije mišljenje.