U fokusu

Nove restrikcije

Poljska premijerka Beata Szydlo podupire zabranu eugeničkog pobačaja

Poljska premijerka Beata Szydlo podupire zabranu eugeničkog pobačaja

Poljska premijerka Beata Szydlo podupire nacrt zakona kojim se kani zabraniti eugenički pobačaj u Poljskoj, zemlji koja već sad ima jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u Europi. 

Eugenički pobačaj odnosi se na pobačaj u slučajevima u kojima se već u ranoj trudnoći ustanovi da fetus boluje od neke genetske bolesti, najčešće Downova sindroma. “Sigurna sam da će zakon dobiti veliku potporu od naše strane u parlamentu i naravno da ću glasati za prihvaćanje prijedloga zakona. Protivim se eugeničkom pobačaju”, kazala je Szydlo. 

Skupina građana i građanki okupljenih u inicijativu naziva ‘Odbor za zaustavljanje abortusa’ kazali su da je već prikupljeno 200.000 potpisa, dvostruko više nego li je potrebno da bi se raspravljalo o pravu na eugenički pobačaj te da bi nacrt zakona koji ga zabranjuje došao do parlamenta. Trenutni zakon o pobačaju u Poljskoj datira iz 1993. godine te zabranjuje pobačaj u svim slučajevima osim ako postoji ozbiljna abnormalnost fetusa, ozbiljna opasnost po zdravlje i život majke ili ako je trudnoća posljedica silovanja ili incesta.

Predsjednik Andrzej Duda, također blizak Katoličkoj crkvi, kazao je da će zakon odmah potpisati ukoliko zakon prođe u parlamentu. Prošle je godine vladajuća stranka Pravo i pravda pokušala učiniti zakon strožim tražeći da pobačaj bude dopušten samo u slučaju ozbiljnog rizika za zdravlje i život žene te tražeći veće kazne za osobe koje počine pobačaj. Ipak, pod pritiskom desetaka tisuća žena koje su prosvjedovale diljem zemlje nije došlo do toga. 

Također, ranije ove godine Pravo i pravda progurala je zakon koji limitira pristup piluli za dan poslije učinivši da je dostupna samo putem recepta, a ne u slobodnoj prodaji kao ranije.