U fokusu

Prcela: ‘Ja sam samo propovijedao evanđelje’

Prcela: ‘Ja sam samo propovijedao evanđelje’

U propovjedi na misi u splitskoj župi Gospe od ružarija, koju je u nedjelju izravno prenosila Hrvatska radiotelevizija, p. Luka Prcela je rekao kako “nikako ne može oprostiti” predsjednici Kolindi Grabar Kitarović njezinu izjavu da Nezavisna Država Hrvatska nije bila nezavisna i da je bila zločinačka, a predsjednica Grabar Kitarović mu je odgovorila na Facebook profilu da ona njemu njegovu izjavu oprašta te da se treba okrenuti budućnosti.

“Poštovani gospodine Prcela, Vi meni ne možete oprostiti moju izjavu, a ja Vama opraštam Vašu. Okrenimo se budućnosti”, napisala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na Facebooku.

Predsjednica RH propustila je tako još jednu priliku za jasnu i nedvosmislenu osudu ustaškog režima. Ni ovoga puta nije je pretjerano interesiralo narušiti atmosferu povijesnog revizionizma, relativizacije ustaštva, ali i sve snažnije klerikalizacije hrvatskoga društva. U ovoj situaciji problem ne predstavlja isključivo sadržaj njezinoga komentara, već i procjena kako je primjeren način komunikacije Predsjednice RH s građanima i građankama Hrvatske u ovakvoj situaciji jedan najobičniji Facebook komentar kojega krasi jedino njezina photoshopirana fotografija.

Gvardijan dominikanskog samostana p. Luka Prcela je u propovjedi u župnoj crkve Gospe od ružarija rekao kako “ne može podnijeti kad netko njegov narod udara bez razloga”, pogotovo “da mi sami po sebi pljujemo”. 

 “Evo sada se nalazimo u mjesecu svibnju, u subotu će se ići na Bleiburg. Zaboravili smo da smo bili ta žrtva. Ja ne mogu nikako oprostiti ovo što je Kolinda Grabar Kitarović izjavila da je hrvatska država, Nezavisna Država nije bila nezavisna i da je bila zločinačka. Tko ti kaže da je današnja hrvatska država nezavisnija od one koja je bila od 41. do 45.“, rekao je Prcela. 

“Ako je morala to reći pred Amerikancima, onda postavljam njoj pitanje, a zašto nisi rekla pa nismo mi Hrvati bacili atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki. Pa nismo mi bombardirali ni Dresden ni Hamburg. Koga smo mi zapravo ubili izvan svojih granica? Ma dosta više da sami po pljujemo. Dosta više što se događalo kroz ovo proteklo vrijeme za vrijeme ove dvojce predsjednika koji su bili, možemo kazati, predsjednici antihrvatske države”, rekao je. Dodao je i kako mu drago da su branitelji dobili konačno “svoga ministra, ministra koji nije bio savjetnik ni jednog ni drugog predsjednika, ministra koji nije završio škole u Kumrovcu ili u Bileći.”

Hrvatska radiotelevizija, zamoljena za komentar, odgovorila je da “stavovi i mišljenja koji se prenose u izravnim radijskim i televizijskim prijenosima ne izražavaju stavove i mišljenja Hrvatske radiotelevizije”. “Hrvatska radiotelevizija osuđuje svaki oblik govora mržnje i ograđuje se od takva govora”, stoji u kratkom odgovoru.

Naravno, iz HRT-a nisu ponudili nikakvo objašnjenje zašto je Prceli, poznatom po tome što još od devedesetih održava mise za Antu Pavelića, uopće dan prostor na javnoj televiziji.

U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji su Hini rekli da ne mogu komentirati Prcelinu izjavu, budući da se radi dominikancima, pa to može hrvatski dominikanski provincijal.

A provincijal Anto Gavarić je rekao kako je “propovijed koju je prior dominikanskoga samostana u Splitu, o. Luka Prcela, izrekao u nedjelju na misi u crkvi sv. Katarine Aleksandrijske u Splitu u izravnom prijenosu Hrvatske televizije njegovo osobno razmišljanje i nije stajalište Hrvatske dominikanske provincije”.

Nakon propovijedi i obrane NDH, Prcela brani sebe

“Što je to toliko uznemirilo sve moguće ljude čitavoga svijeta? Zovu, viču, galame, a ja ni kriv ni dužan. Ja sam samo propovijedao evanđelje“, kazao je na početku razgovora za Hinu Luka Prcela, prenosi Nacional. Na pitanje stoji li u evanđelju političko prozivanje predsjednice republike ili je to njegov osobni stav, odgovorio je kako ga nitko nema pravo udarati po obrazu i da ima pravo braniti svoje dostojanstvo.

Za NDH je kazao kako smatra da je to bila “legalna i međunarodno priznata država, te jednako neovisna kao i ova današnja”. Upitan misli li kako je u redu da svećenik s propovijedaonice govori takve stvari kaže da to ne bi tako govorio da ne misli na taj način, prenosi Nacional.

“Mene ne zanima Ante Pavelić, mene zanima nezavisna država Hrvatska. Ja nikada ne bi prihvatio hrvatsku državu u kojoj bi Mesić i Josipović bili predsjednici države”, rekao je Luka Prcela.

Za mise koje je tijekom Domovinskog rata počeo održavati za Antu Pavelića je izjavio da je to sada davno prošlo-svršeno vrijeme, te da se “novinari-strvinari stalno na to vraćaju“. Nastavio je da ima pravo držati misu za Antu Pavelića jer je bio vjernik koji je obavio sve vjerničke dužnosti od krštenja do crkvenog pokopa, a takve mise više ne drži zbog “nekih koji se prema tome glupo odnose”.

Zadnju takvu misu je održao prije 12 godina i smeta mu kada se o tome još uvijek govori kao da se i dalje događa, a posebno što se pritom spominje samo on iako ih ima još koji sada drže takve mise, piše Nacional. Ostatak intervjua koji je Luka Prcela dao Hini pročitajte ovdje.