U fokusu

Nužno je razviti dijalog i povezati sve sudionike/ice

Predstavljeni zaključci projekta ‘Podrška studentima s invaliditetom’

Predstavljeni zaključci projekta ‘Podrška studentima s invaliditetom’

Hina

U Zagrebu su u srijedu u MZOŠ-u predstavljeni zaključci projekta “Podrška studentima s invaliditetom” koji je provela Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom – Zamisli, u partnerstvu s Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom te Pravobraniteljem za studente Sveučilišta u Zagrebu. 

 “Činjenica da postoje studenti s invaliditetom svima je poznata i u Hrvatskoj je situacija takva da svi žele nešto, svi su svjesni da je to nešto potrebno, ali postoji veliki sraz između perspektive institucija u odnosu na perspektivu studenta invaliditetom. Institucije čine stručnjaci, a studenti s invaliditetom su osobe koje su se ‘desile’ u sustavu visokog obrazovanja, gdje su došle nekim osobnim naporima, uz pomoć obitelji, jer sustavnu podršku nisu imali“, kazala je na konferenciji predsjednica udruge Zamisli Svjetlana Marijon.

Unutar projekta održano je šest sastanaka mladih i donositelja/ica odluka na temu podrške studentima/icama s invaliditetom. Cilj projekta je bio razvoj strukturiranog dijaloga i aktivne suradnje između mladih s invaliditetom i predstavnika/ica institucija relevantnih u području visokog obrazovanja, kako bi se zajednički došlo do konstruktivnih zaključaka i preporuka za poboljšanje postojećeg sustava podrške na razini Hrvatske. 

 “Željeli smo povezati institucije koje se bave studentima/icama s invaliditetom i studente/ice s invaliditetom s visokim učilištima i drugim institucijama, te da u suradnji s njima otvorimo raspravu o razini kvalitete, zastupljenosti podrške, kao i o konkretnim potrebama za podrškom”, pojasnila je Marijon. Dodala je i da su sve dosadašnje aktivnosti pokazale da se može bolje, da se sustav može uključiti da bi stvari bile jednostavnije, a najvažnije je povezati sve dionike/ice i razviti komunikaciju i dijalog.

Sustav postoji, no nije funkcionalan

S ciljem poboljšanja sustava, unutar projekta su provedene i brojne aktivnosti kojima se željelo pridonijeti razmjeni informacija, mišljenja i stavova mladih s invaliditetom u području pružanja podrške studentima/icama s invaliditetom na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, kako bi se kreirao kvalitetan, funkcionalan i održiv sustav podrške.

 “Istraživanje o postojećem sustavu podrške studentima/icama s invaliditetom pokazalo je da studentu/ici s invaliditetom, nakon što se upiše, nitko ne objasni koja su njegova/njena prava. Institucije smatraju da je dovoljno da sustav postoji, odnosno da je sve riješeno jer je on ustrojen – postoje pravilnici i zaposleni, no, sami studenti/ice s invaliditetom uopće nisu ni upoznati/e s time da takve instance postoje”, kazala je Marijon.

U populaciji mladih, koja čini 18 posto ukupne populacije, osoba s invaliditetom je 3,25 posto. Zasad, pitanja studenata/ica s invaliditetom definiraju programski ugovori. Zbog toga se događa da neki fakulteti na račun studenata/ica s invaliditetom za njih grade liftove, iako nemaju upisane takve studente/ice, dok drugdje studenti/ice s invaliditetom nemaju asistenciju.

 “Ono za što ćemo se mi zalagati je da se identifikacija studenata s invaliditetom i njihovih potreba rješava na razini ministarstva kako bi konkretni studenti dobili svoja prava”, rekla je Marijon. 

Za osiguranje kvalitetnog i održivog sustava podrške studentima s invaliditetom za postojeću je akademsku godinu kasno, no iz udruge Zamisli se nadaju da se to do sljedeće može realno očekivati, kroz daljnju komunikaciju i suradnju s institucijama. Mira Pekač Knežević iz ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom istaknula je da taj ured prepoznaje ogroman potencijal posebno mladih s invaliditetom, pa stoga taj projekt smatra posebno vrijednim.

 “Važnost tog projekta i zašto on može donijeti u budućnosti dobre rezultate upravo je koncept koji je kroz fokus grupe omogućio razmjenu iskustava i mišljenja, dajući mladima s invaliditetom priliku za izravan razgovor i iznošenje mišljenja onima koji su donositelji/ice odluka i odgovorni/e za kreiranje javnih politika”, kazala je Pekač Knežević.

Projekt “Podrška studentima s invaliditetom” dio je programa Europske unije – Erasmus+.