U fokusu

Ruski sud kazao je svoje - krive za huliganizam!

Pussy Riot proglašene krivima

Pussy Riot proglašene krivima

Tri djevojke koje se sumnjiči da su dio punk skupine Pussy Riot proglašene su krivima za huliganizam! Na sudu je bilo riječi o tome kako nisu smjele na oltaru izvesti ‘molitvu Gospi’ za uklanjanje Putina te kako su se nalazile na mjestu u crkvi kojemu žene ne smiju prilaziti.

Maria AljohinaNadežda Tolokonikova Jekaterina Zamucevič proglašene su krivima za huliganizam, odlučio je sud u Moskvi. 

One su krajem veljače, uoči predsjedničkih izbora u Rusiji, na internet postavile video na kojem se vidi kako u centralnoj moskovskoj crkvi, hramu Krista Spasitelja, izvode pjesmu u kojoj mole djevicu Mariju da “otjera Putina”

U obrazloženju presude sutkinja Marina Syrova rekla je kako su izgovarale prostote, viceve i riječi koje su povrijedile osjećaje 50-ak vjernika koji su se zatekli u centralnoj moskovskoj crkvi, hramu Krista Spasitelja, i to s ciljem da im nanesu moralnu bol. Plesale su i boravile u dijelu crkve kojemu žene ne smiju prilaziti, a pritom su bile neprimjereno odjevene, dodala je Syrova. 

“Sve su bile obučene u kratke šarene haljine i imale su na glavama balaklave (pokrivala za glavu i lice). Pokazale su svoj prijezir prema crkvi i uvreda pravoslavlju. Žrtve ne priznaju isprike optuženih”, navela je sutkinja. “Kada je osiguranje htjelo ukloniti jednu djevojku, ona je pala na koljena i počela se križati pred oltarom“, pročitano je na sudu. 

Državni tužitelj rekao je da članice benda zaslužuju biti izolirane od društva i tražio zatvor u trajanju od tri godine. Prijeti im višegodišnja kazna zatvora, a postoji mogućnost i da ju odsluže u radnom logoru, zajedno s još 100 najtežih prijestupnica u čitavoj Rusiji. 

Obrazloženje presude još uvijek traje.