U fokusu

'Dajte nam strojeve i posao'

Radnici i radnice Slobodne Dalmacije u štrajku

Radnici i radnice Slobodne Dalmacije u štrajku

Radnici i radnice Slobodne Dalmacije odlučili/e su na štrajk zato što poslodavac nije potpisao kolektivni ugovor na razini poduzeća.

“U organizaciji Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske i radnika/ca koji/e su zaposleni/e u tvrtki Slobodna Dalmacija print d.o.o. započeo je štrajk 7. siječnja ove godine u 6 sati. Razlog štrajka je što poslodavac Slobodne Dalmacije print d.o.o do današnjeg dana nije potpisao kolektivni ugovor na razini poduzeća, a za koji su provedeni dugotrajni kolektivni pregovori”, navodi se u današnjem priopćenju radnika/ca Slobodne Dalmacije print d.o.o.

Napominje se kako štrajk prvenstveno namjeravaju provoditi u pogonima poslodavca u Dugopolju no, dodaju, moguće i drugdje, a trajat će do daljnjeg – do ‘ispunjenja zahtjeva ili drugačije odluke’.

U priopćenju se također istaknulo kako je poslodavac izmjenama Pravilnika o radu i individualnih ugovora o radu smanjio razinu prava radnika/ca, te da on to, kako se navodi, namjerava i dalje činiti novom organizacijom odnosno najnovijim izmjenama Pravilnika o radu uz dodatno smanjenje plaća radnika/ca za 20 posto.

“Od poslodavca se zahtijeva promptni završetak kolektivnih pregovora, te potpis kolektivnog ugovora s razinom prava dogovorenom u prethodno provedenim pregovorima, ali bez daljnjeg umanjenja plaća radnika/ca”, naglašava se u priopćenju.

Također se od poslodavca zahtijeva da usvoji vrijednost koeficijenata radnih mjesta kako je to načelno dogovoreno u kolektivnim pregovorima i to bez daljnjeg smanjenja osnovice plaća radnika/ca, te uz konstataciju da je zamrzavanje dodataka za minuli rad privremeno.

Naglasili/e su da su radnici/ce ovog Slobodne sve više uzdrmani/e ‘dugogodišnjom nebrigom države, vlasnika, prošlih-sadašnjih’, a nadaju se ne i budućih.

“Krenuli bismo od preuzimanja Slobodne Dalmacije od strane EPH-a, što je nama svima itekako ostalo u sjećanju. Na prvom susretu sa gospodinom Pavićem (nakon njegovog govora) naša radnica je postavila pitanje ‘Kad ćemo dobiti strojeve za posao?’, a gospodina Pavića, kao i ostale prisutne to je pitanje oduševilo, ali na žalost do dana današnjeg to se nije realziralo”, navodi se u priopćenju.

Prema mišljenju radnika/ca, ’tiskara i arak su prepušteni sebi, dok za pozitivno ozračje možemo zahvaliti radnicima/ama i nekolicini ljudi iz Uprave’.

“Nizom krivih poteza, prodajom naših prijeko potrebnih strojeva, lošom organizacijom, patili smo i pate samo radnici/e. Dovođenjem nedoraslih strateških partnera koji su još više zakomplicirali situaciju pokušavaju izvući iz nas ono malo što je ostalo, kontinuirano smanjujući plaću, vršeći mobing, uvodeći razne kodekse ponašanja, stalno mijenjanje Pravilnika o radu, otkazima….samim tim iz nas izbaciti onu goru nevedenu rečenicu – pitanje ‘Dajte nam strojeve i posao'”, stoji u priopćenju.