U fokusu

protiv cenzure i klerikalizacije

Sloboda Trećima – za autonomiju programa HRT-a

Sloboda Trećima – za autonomiju programa HRT-a

Sloboda Trećima

Nakon što je sinoć grupica osviještenih građana malom uličnom akcijom upozorila na probleme Trećih programa Hrvatske radiotelevizije, aktivistkinje i aktivisti su se danas okupili ispred Općinskog građanskog suda na kojem je danas počeo proces Hasanbegović-Tomić s transparentima Publika protiv cenzure i Sloboda Trećima. Istovremeno su iskazali podršku Anti Tomiću i prosvjedovali protiv tehničkog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koji je još u intervjuu u Glasu Koncila 2013. istaknuo Treći program kao ‘neprijatelja naroda’.{slika}

Inicijativa Sloboda Trećima pokrenuta je povodom ukidanja emisija Jutro na trećem urednika i voditelja Ivice Prtenjače i Audio.doc i Skrivena strana dana urednice Ljubice Letinić na Trećem programu Hrvatskog radija. Reakcija je to i na višemjesečne  promjene novog uredništva Trećeg programa (npr. slučaj Luketić/Hromadžić, autora emisije Okrugli stol ponedjeljkom, kojima je na Svjetski dan slobode medija otkazana suradnja s Trećim programom Hrvatskog radija) , ali i promjene koje se događaju na Trećem programu Hrvatske televizije. Inicijativa okuplja mnogobrojne građane/ke, studente/ice, umjetnike/ce, novinare/ke, radijske autore/ice i aktiviste/kinje.

Inicijativa traži zaštitu autonomije Trećeg programa Hrvatskog radija i Trećeg programa Hrvatske televizije, kao i cijelog javnog medijskog servisa. Dok na Trećem programu HR-a već desetljećima najbolji od najboljih stvaraju jedinstven kritički i umjetnički program, Treći program HRT-a uspio se u vrlo kratkom roku istaknuti kao jedan od najgledanijih programa tog tipa u Europi te je prozvan hrvatskom inačicom ARTE-a. Smatramo da je instrumentaliziranje javnih servisa ovog tipa u ideološke svrhe nedopustivo te tražimo povratak ukinutih emisija.

Akcije su u uvod u veliki prosvjed koji će se održati 14. srpnja. O daljnjim akcijama javnost ćemo obavještavati putem društvenih mreža Facebook (facebook.com/SlobodaTrecima), Twittera (@Sloboda_Trecima) i Instagrama (@slobodatrecima).