U fokusu

MANIFEST U PRIPREMI

Slovenski prosvjednici i prosvjednice vraćaju se na ulice

Slovenski prosvjednici i prosvjednice vraćaju se na ulice

Prosvjedi u Sloveniji koji su obilježili prosinac prošle godine, nastavit će se idućeg tjedna, najprije u ponedjeljak u Mariboru, onda u petak u Ljubljani, a skupine s facebooka koje organiziraju prosvjede dogovaraju se i o tekstu manifesta u kojemu će objaviti svoje političke zahtjeve, objavili su slovenski mediji.  

Središnji zahtjev prosvjednika u Mariboru bit će ostavka cijele gradske vlasti, nakon što je pod pritiskom optužaba o korupciji i nepotizmu krajem prošle godine odstupio gradonačelnik Franc Kangler. Za ljubljanski prosvjedni skup nekoliko skupina priprema tekst političkog manifesta sa svojim zahtjevima, a željeli bi ga predati predsjedniku parlamenta Gregoru Virantu, objavio je ljubljanski dnevni list Dnevnik.

U nacrtu manifesta, skupine s facebooka zahtijevaju ostavku vlade. Traže i imenovanje prijelazne vlade koju bi vodila, kako pišu u zahtjevima, ‘osoba s neprijepornim moralnim integritetom’, nakon čega bi se najkasnije u roku šest mjeseci održali novi izbori.

U nacrtu svoga manifesta prosvjednici s facebooka također zahtijevaju uspostavu društvenog sustava koji će jamčiti ‘socijalnu i pravnu pravednost’, te osigurati ‘jednake mogućnosti za sve građane’.

Prosvjednici i prosvjednice zahtijevaju i korake koji će sankcionirati krivce za tajkunsku privatizaciju, te izborno zakonodavstvo i politički sustav koji će omogućiti veću ulogu neparlamentarnih stranaka i udruga civilnog društva, s elementima izravne demokracije koja bi omogućavala i opoziv političara koji su iznevjerili birače.

Prema nacrtu manifesta, koji prenosi ljubljanski Dnevnik, od prijelazne vlade koja bi vodila zemlju do novih izbora tražilo bi se da ‘odmah’ prestane s ‘uništavajućom politikom’ fiskalnih rezova i štednje, za koju prosvjednici i prosvjednice tvrde da ju provodi vlada ‘pod diktatom europske financijske elite’.