U fokusu

Makedonija

Studentski prosvjedi u Skopju

Studentski prosvjedi u Skopju

Procjenjuje se da je više od 12.000 studenata /ica, sveučilišnih profesora/ica i drugih pristaša izašlo jučer na ulice glavnog grada Makedonije i reklo “NE” planu vlade da uvede ‘državni ispit’ diplomantima/kinjama sveučilišta.

Prosvjednici su marš započeli ispred Rektorata Sveučilišta “Sv. Ćiril i Metod”, nastavili put do zgrade parlamenta, te završili rutu pred zgradom vlade.

Nedvojbeno, ovo su najveći prosvjedi u više od dva i pol desetljeća makedonske samostalnosti.  Studenti su uzvikivali parole poput: “Sveučilište je glas slobode!” i “Bez pravde nema mira!”, dok su se s transparenata mogli pročitati naslovi poput: “Autonomija”, “Mi smo studenti, a ne klijenti” i “Želim ostati u ovoj zemlji”.

Središte Skopja bilo je zakrčeno više od dva sata,  a organizatori/ce prosvjeda i sudionici/e rekli su kako su imali problema s povezivanjem s internetom preko njihovih mobilnih telefona. Mnogi od novinara imali su isti problem. Prosvjed je organizirala organizacija studenata – Studentski plenum.

Studenti se protive predloženim izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju prema kojima bi svi studenti morali položiti ‘državni ispit’ prije nego završe studij, kao oblik poboljšanja kvalitete njihovog obrazovanja. Prosvjednici/e kažu kako su izmjene i dopune protuustavne i predstavljaju prijetnju autonomiji sveučilišta. Ovom promjenom bi se ograničilo pravo na obrazovanje zajamčeno ustavom.