U fokusu

Promjena bi mogla biti na vidiku

Sve više djevojaka upisuje STEM područja

Sve više djevojaka upisuje STEM područja

Žene su bile prve računalne programerke, ali kako je to postalo prestižnije zanimanje, one su izbačene iz tog područja. Iako je općenito malo žena u STEM-u rodni jaz je veći u nekim područjima STEM-a, uključujući računalstvo. Unatoč brzom rastu u industriji, broj žena koje se bave računalstvom zapravo se smanjio u posljednjih 30 godina. Iako je to tužna činjenica, stvari se polako popravljaju. U 2017. AP Computer Science testu pristupilo je više djevojaka nego ikad prije.

Prema Code.org, neprofitnoj organizaciji koja ima za cilj poboljšati pristup računalstvu za žene i manjine, 2007. godine samo je 2.600 djevojaka pristupilo AP testu. Ove godine je taj broj skočio na 29.000, što je porast od 135 posto od 2016. godine. Drugim riječima, broj djevojaka koje su pristupile AP testu se više nego udvostručio. To nije jedina dobra vijest – manjinske grupe su također povećale svoje sudjelovanje za gotovo 170 posto u prošloj godini.

Skok u sudjelovanju vjerojatno je rezultat nekoliko različitih čimbenika, ali ne odmaže ni to što je College Board uveo novi tečaj računalstva, Načela računalnih znanosti, u jesen 2016. Iako broj studenata koji slušaju AP Computer Science sveukupno raste, djevojke i manjine su skupine s najvećim porastom svake godine.

Ipak, još uvijek su nevjerojatno brojčano nadmašene. Code.org bilježi da djevojke i dalje čine samo 26 posto studentica AP Computer Science, a broj je još manji za manjine (20 posto). Nažalost, jaz između rodova i dalje postoji na fakultetu, ali i izvan njega. Prema National Girls Collaborative projektu, žene su u 2016. godini dobile manje od 18 posto diploma prvostupnica računalnih znanosti. Američka udruga žena sveučilišta izvijestila je da su samo 26 posto stručnjakinja i stručnjaka iz računalnih znanosti bile žene u 2013. godini. Ovo nije samo značajan pad od 90-ih, to je u rangu s brojem žena u tom području u 60-ima.

Ipak, ako je sve veći broj studentica računalnih znanosti bilo kakva indikacija za promjenu, promjena bi mogla biti na vidiku. Rekla bih da je to vrijedno slavlja. Budućnost je zbilja ženska.

Prevela i prilagodila: Mia Vodopija