U fokusu

treba se još zakonski regulirati

Uvođenje ‘trećeg spola’ neupitno je u Njemačkoj

Uvođenje ‘trećeg spola’ neupitno je u Njemačkoj

Stari, binarni svijet u kojemu su muškarci isključivo muškarci, a žene žene polako dolazi svom kraju, složni su u njemačkoj Vladi, prenosi časopis The Spiegel.

U skladu s tom politikom, Savezni ustavni sud prošloga je listopada odlučio kako ljudi bez biološki jasno pripisanog spola imaju pravo na “pozitivnu seksualnu kategoriju koja odgovara njihovom seksualnom izjašnjavanju”, te pokrenuo definiciju “trećega spola” u njemačkom zakonu. Odluka je trebala biti provedena do kraja 2017. godine.

Na žalost, takav scenarij nismo doživjeli radi neslaganja u njemačkoj Vladi po pitanju implementacije odluke u zakon, zbog čega je odluka o definiranju “trećeg spola” produžena do kraja ove godine, no ono što je najbitnije, prema riječima koje stižu iz njemačke Vlade – ta odluka nije upitna, upitno je samo kada će biti zakonski regulirana. “Treći spol” omogućit će svima da se u registru rođenih, osim dosadašnjih kategorija “žensko” i “muško”, izjasne i za treću mogućnost.

Vijest je to koja je razveselila 160.000 njemačkih interspolnih osoba i gotovo dvostruko više transrodnih osoba, koje su dosadašnje definicije roda i spola – zakonski diskriminirale.

Nakon implementiranja zakonske obveze “braka za sve”, Njemačka je ovim činom odlučila otići korak dalje u smislu suzbijanja diskriminacije prema LGBTIQ zajednici šaljući pozitivnu poruku svima kako za sve postoji načina, ako postoji volja.