U fokusu

Traže 'ispriku zbog gostovanja zagovaratelja pedofilije'

Vigilare u žestokom napadu na Queer Zagreb: ‘Ukinite im financiranje!’

Vigilare u žestokom napadu na Queer Zagreb: ‘Ukinite im financiranje!’

Udruga Vigilare, koja je široj javnosti postala poznata zbog ugošćivanja kontroverzne Judith Reisman, zatrpala je hrvatske institucije pismom u kojem traže da se ukine financiranje udruge i festivala Queer Zagreb.

Naime, udruga Vigilare u pismu ‘oštro prosvjeduje zbog gostovanja i nastupa seksologa i zagovaratelja pedofilije Gerta Hekme‘, koji je 26. ožujka 2013. u 19 sati održao predavanje na Queer festivalu u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu, javlja net.hr.

Traže ‘ispriku zbog gostovanja zagovaratelja pedofilije’

“Gert Hekma predavač je o rodu i seksualnosti na Katedri sociologije i antropologije Sveučilišta u Amsterdamu. Bio je član uredničkog vijeća spornog pedofilskog časopisa Paidika koji je izlazio u Nizozemskoj (1987.-1995.) te je autor, između ostaloga, i Enciklopedije perverzija.

Smatramo skandaloznim i potpuno neprihvatljivim da se iz državnog proračuna i proračuna jedinica lokalne samouprave, sufinanciraju i potiču programi u kojima se ugošćuju otvoreni promicatelji pedofilije čime oni dobivaju prostor za promicanje i širenje nelegalne djelatnosti koja je prema zakonima Republike Hrvatske kažnjiva. Stoga, od Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva kulture, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba i Odjela gradske uprave za kulturu grada Rijeke zahtijevamo da: 
– žurno obustavi dodjelu svih financijskih sredstava iz državnog proračuna i proračuna jedinica lokalne samouprave udruzi Queer Zagreb i Queer festivalu; 
– uputi ispriku svim hrvatskim građanima jer su financiranjem Queer festivala omogućili gostovanje zagovaratelja pedofilije u glavnom gradu Hrvatske”, navodi se u pismu udruge Vigilare.

Nadalje, od francuskog Veleposlanstva udruga traži da istraže tko je odgovoran za gostovanje Gerta Hekme u prostorima Francuskog instituta, a od Školske knjige traže da obustave financiranje i podupiranje ovakvih projekata.

Traže i akciju MUP-a?!

Također, iz udruge Vigilare podsjećaju da je literatura udruge Queer Zagreb preporučena literatura Kurikuluma zdravstvenog odgoja za 4. modul, pa navode da to “ponovno potvrđuje naše ranije navode da pripadnici i zagovaratelji pedofilskog pokreta u svijetu imaju utjecaj na sadržaje Kurikuluma zdravstvenog odgoja u Republici Hrvatskoj”.

Zbog toga su ponavili zahtjev MZOS-u i ministru Željku Jovanoviću da poništi 4. modul Kurikuluma, a od Ministarstvo unutarnjih poslova su zatražili da “istraže i objave informacije o kretanju, boravku i aktivnostima deklariranih pedofila i zagovaratelja pedofilije T. Sandforta, V. Bullougha, E. Haberlea i Gerta Hekme na području Hrvatske”.

Povodom ove prozivke zbog gostovanja Gerta Hekme, udruga Domino objavila je sljedeće priopćenje:

“Queer Zagreb se kroz organiziranje javnih događanja koja spadaju u sferu suvremene umjetnosti, teorije i aktivizma bavi seksualnim i rodnim identitetima i slobodama, a s ciljem osnaživanja domaće queer zajednice i postizanja pravne i društvene ravnopravnosti ne-heteroseksualnih osoba. Queer Zagreb je tijekom svog djelovanja proteklih deset godina otvorio mnoga bitna pitanja u domaćem kulturnom, ljudskopravaškom i medijskom prostoru: nadilaženje označavanja različitih seksualnih orijentacija kroz prizmu grijeha, zločina i bolesti, osvještavanje razine homofobije u hrvatskom društvu, potreba zakonskog prepoznavanja zločina iz mržnje, potrebu uvođenja zdravstvenog odgoja u škole koji će uključivati i edukaciju o homoseksualnosti.

Queer Zagreb je kao jednog od predavača u programu od serije predavanja gostujućih umjetnika, teoretičara i aktivista pozvao i profesora i antropologa Gerta Hekmu, sa Sveučilišta u Amsterdamu da održi predavanje na temu ‘Počeci LGBT pokreta i seksualna revolucija’. Tijekom predavanja je Gert Hekma dao povijesni pregled razvoja seksualne revolucije od Prosvjetiteljstva do današnjih dana, posebno se osvrnuvši na LGBT pokret i početak borbe za jednakost homoseksualnih osoba koje traje i danas. U tom kontekstu je zamišljeno te realizirano ovo gostovanje profesora sa Sveučilišta u Amsterdamu i kao takvo se sadržajno uklapa u širu javnu raspravu o daljnjim promicanjima prava queer zajednice u Hrvatskoj.

{slika}

Sa žaljenjem primjećujemo kako se navedene aktivnosti Queer Zagreba instrumentaliziraju kao povod za još jedan napad na uvođenje zdravstvenog odgoja u hrvatske škole prema odobrenom Kurikulumu, a čime se udruga Vigilare sustavno bavi”, poručio je Zvonimir Dobrović za Queer Zagreb.