U fokusu

Postaje li kupovina seksa protuzakonitom?

Vlada preispituje zakone o prostituciji u Engleskoj i Walesu

Vlada preispituje zakone o prostituciji u Engleskoj i Walesu

Vlada se nalazi pred sve većim pritiskom da preispita i izmijeni zakone o prostituciji u Engleskoj i Walesu te da razmotri švedski primjer i kupovinu seksa učini protuzakonitom.

Zastupnici i zastupnice, plemstvo i ženske udruge u Engleskoj podupiru promjene koje su razmatrane u Škotskoj, Sjevernoj Irskoj i Republici Irskoj te pozivaju Vladu da razmotri uvođenje tzv. Nordijskog modela.

“2013. jest godina u kojoj će parlament biti snažno pritisnut da napravi reviziju zakona koji se odnose na prostituciju, pogotovo u svjetlu onoga što se događa u upravama pojedinih sastavnica Kraljevstva,” navodi Gavin Shuker, zastupnik Laburističke stranke za južni Luton (izborna jedinica u UK-u) te predsjednik svestranačke parlamentarne skupine za probleme prostitucije i globalne trgovine seksom. “Posve je jasno da trenutni zakonodavni okvir ne ide u prilog ženama, ali ni zajednici, te Vlada mora razmotriti može li kriminalizacija kupovine seksa pomoći u smanjivanju potražnje”.

U godini u kojoj se dosta raspravljalo o ovom pitanju, Škotska je poduzela korake prema uvođenju zakona po uzoru na Švedsku, koja je 1999. godine donijela zakon kojim su kriminalizirani oni koji kupuju seks te je istovremeno dekriminalizirana prodaja seksualnih usluga. Norveška je 2008. godine donijela sličan zakon, nakon čega  je slijedio novi zakon na  Islandu 2009. godine, dok francuska ministrica za ženska prava traži ukidanje prostitucije u Europi. Prema složenim zakonima u Engleskoj i Walesu, ponuda seksa u zamjenu za novac i traženje seksualnih usluga na ulici trenutno su protuzakoniti, jednako kao i prodaja seksa u bordelima.

Rasprava o prijedlogu zakona, koju je vodila zastupnica Laburističke stranke u škotskom parlamentu Rhoda Grant nedavno je završila, reakcije će biti objavljene ove godine, a novi bi zakon – ako ga škotski parlament usvoji – mogao stupiti na snagu 2014. godine. “Škotska prepoznaje prostituciju kao oblik nasilja nad ženama već neko vrijeme, ali je nažalost bilo puno razgovora o toj temi, a vrlo malo djelovanja,” ističe Grant. “Bilo je vrijeme da se poduzme nešto u vezi toga. Ako se prostitucija prepozna kao nasilje nad ženom, onda to itekako ima smisla”.

Škotski zakon neće dekriminalizirati prodaju seksa, jer bi to moglo imati nenamjeran negativni utjecaj na trenutne programe pomoći seksualnim radnicama, ali u budućnosti će se ta opcija iznova razmotriti.

U Sjevernoj Irskoj je lord Morrow podnio prijedlog zakona usmjeren na trgovinu ljudima, koji također predlaže stavljanje kupovine seksa izvan zakona.

“Ne vjerujem da se problem trgovine ljudima može riješiti ukoliko ne poduzmemo i ovu mjeru,” navodi Morrow, koji očekuje prvo čitanje prijedloga početkom godine. “Velika većina ženskih žrtava trgovine ljudima događa se upravo u svrhu seksualnog iskorištavanja. Smanjenje potražnje najbolji je način rješavanja tog problema”. Rasprava o prostituciji pojačala se prošle godine i u Irskoj, nakon što je ministar pravosuđa i ravnopravnosti, Alan Shatter, pozvao da se razmisli o promjeni zakona.

Napravljeno je više od 850 podnesaka te će izvještaj uslijediti uskoro. Među ključnim pitanjima koja ministar razmatra nalazi se i pitanje kriminalizacije onih koji kupuju seks. Jednako se tako postavlja pitanje o tome može li zabrana kupovine seksualnih usluga možda dovesti  do toga da se prostitucija preseli u podzemlje, čineći tako život seksualnih radnica opasnijim.

Članovi i članice zajedničkog odbora za pravosuđe, obranu i ravnopravnost susreli su se sa švedskim parlamentarcima kako bi razgovarali o švedskom iskustvu provedbe zakona vezanih uz prostituciju.

Jacqui Hunt, direktor londonskog ogranka udruge za ljudska prava Equality Now, izjavio je: “Sve veći broj zemalja prepoznaje da istinska rodna ravnopravnost ne može biti postignuta sve dok se smatra prihvatljivim da jedan moćni dio društva kupuje tijela onih čije su životne opcije mnogo ograničenije”.

“Nije nikakva slučajnost da su tri od prve četiri zemlje s najvišom razinom rodne ravnopravnosti usvojile nordijski model kao način borbe protiv seksualne trgovine i seksualnog iskorištavanja. Pozivamo sve vlade, uključujući i Vladu Ujedinjenog Kraljevstva, da usvoje zakone o prostituciji te da promiču temeljno načelo ravnopravnosti kako bi iskorištavanje žena i djevojaka moglo postati stvar prošlosti”.

{slika}

Međutim, dosta se raspravljalo o vrijednosti švedskog modela. Consenting Adult Action Network  nazvala ga je “zakonom mržnje protiv prostitucije”, a kritike prijedloga zakona u Škotskoj idu prema tome da bi potez mogao imati “ozbiljne posljedice” za seksualne radnice.

Prema izvješću švedske vlade iz 2010. godine, broj uličnih seksualnih radnica u švedskim gradovima prepolovljen je nakon promjene zakona, ali zemlja se još uvijek suočava sa sve većim problemom prodaje seksa preko interneta. Utvrđeno je da se “prostitucija u Švedskoj, za razliku od zemalja s kojima je uspoređivana, ni u jednom slučaju nije povećala od uvođenja zabrana”.

Kritika nadodaje da kriminalizacija kupaca seksa vodi do preseljenja prostitucije u podzemlje, što seksualne radnice dovodi u nesigurna područja te čini manje vjerojatnim da će se one baviti svojim spolnim zdravljem ili uključiti u programe odvikavanja od droga. “Strože zakonodavstvo i veća kriminalizacija povećavaju stigmatizaciju seksualnih radnica te utišavaju njihove glasove,” navodi Alex Bryce iz UK Network of Sex Work Projects.

“Ne poznajem niti jednu seksualnu radnicu niti bilo koga tko radi izravno sa seksualnim radnicama tko misli da će novi zakon učiniti seksualni rad sigurnijim”.

{slika}

Prema organizaciji Object koja se protivi seksualizaciji, potražnja za komercijalnim seksualnim uslugama potiče prodaju seksa. “Pozivamo sve vlade da ispune svoje višestruke međunarodne i domaće obveze i uključe se u borbu protiv potražnje za prostitucijom, te istovremeno na siguran i trajan način omoguće usluge podrške onima koji žele izići iz svijeta trgovine seksa,” navodi direktorica organizacije Anna Van Heeswijk. Heather Harvey iz Eavesa (udruga za pomoć ženama žrtvama nasilja) izjavila je da se veći naglasak mora staviti na pomaganje ženama da iziđu iz prostitucije. “S London South Bank University, Eaves je nedavno objavio izvještaj koji detaljno opisuje kako prepreke za izlazak iz svijeta prostitucije mogu biti srušene,” navodi Harvey. Ključno je bilo otkriće da mnoge žene mogu napustiti prostituciju nakon što dobiju odgovarajuću podršku za prevladavanje ovih prepreka i ponovnu izgradnju svojih života”.

Prevela i prilagodila: Jelena Tešija