U fokusu

Prosvjedni vikend

Vožnja je izbor: Saudijke za volanima

Vožnja je izbor: Saudijke za volanima

Saudijke su proteklog vikenda prkoseći vlastima monarhije, sjele za upravljače automobila kako bi se prosvjedom  izborile za pravo na upravljanje motornim vozilom, prenosi H-alter.

Pod sloganom ‘vožnja je izbor’, aktivistkinje su putem društvenih mreža pozvale žene da 26. listopada sjednu za upravljače u jedinoj zemlji na svijetu gdje je takvo pravo ženama uskraćeno.

Informatičarka Manal Al Šarif provela je 2011. devet dana u zatvoru jer je na internetu postavila videoisječak sebe kako vozi auto. Iako danas živi u Dubaiju, Al Šarif aktivna je u kampanji Women2Drive i najavljuje da je led probijen te će se prosvjedi odvijati svakog 26. u mjesecu dok se ne postigne cilj.

Za volan su zapravo mogle sjesti samo one žene koje imaju vozačku dozvolu, koju su naravno dobile u inozemstvu jer u domovini to nije moguće. Domovina im isto pravo brani uz obrazloženje da je tako odlučeno kako bi se izbjegle prometne nesreće.

U šerijatskom pravu nema ni spomena zabrani te napominju kako su supruge Muhamedovih boraca jahale na leđima konja i deva, pa je i njihovo pravo voziti se sredstvima prijevoza modernog doba. Pokrenule su peticiju na internetu te u rujnu prikupile više od 16 tisuća potpisa, sve dok saudijske vlasti nisu zatvorile stranicu. U nedostatku boljih argumenata konzervativni vjerski vođa Sleh Al-Luhajdan u rujnu je ustvrdio da žene koje voze automobil rađaju nenormalnu djecu zbog pritiska na jajnike.

Osim ljudske, aktivistkinje ističu i onu ekonomsku stranu jer da bi se mogle uopće kretati gradom, žene trebaju unajmiti skupog vozača. S plaćama koje imaju, izdovojiti novac za vozača uistinu je velik trošak.