U fokusu

Europske mogućnosti za ruralne žene

Započeo trening

Započeo trening

U petak 24. siječnja u Termama Tuhelj je započeo trening Europske mogućnosti za poduzetnice. Trening je organiziran u okviru projekta Europske mogućnosti za ruralne žene s ciljem da poduzetnice, obrtnice i vlasnice obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava dobiju informacije i znanja o mogućnostima koje se pružaju iz europskih fondova. Treningu prisustvuje 17 žena koje imaju inovativne djelatnosti i ideje za projekte – od planinarskog doma na Kalniku, ekološke proizvodnje mlijeka, uzgoja aronije i aromatičnog bilja, terapijske zajednice za osobe s duševnim smetnjama pa do uzgoja konja, svinjogojstva i energetike.

Prvi dan treninga započeo je panel diskusijom na kojoj su sudjelovale Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije, Karmen Sinković iz Ministarstva poljoprivrede, Zdenka Lončar, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta te Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnosts polova. Na panel diskusiji govorilo se o statusu žena u ruralnim područjima koji je vrlo težak što je pokazalo istraživanje Ministarstva poljoprivrede “101 pitanje za ruralnu ženu”. Kako je istaknula Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova žene u ruralnom području izložene su višestrukoj diskriminaciji, otežan im je pristup obrazovanju za odrasle i zdravstvenoj zaštiti, opterećuje ih vrlo loša prometna povezanost i nedovoljno politički participiraju. Karmen Sinković, voditeljica spomenutog istraživanja istaknula je da žene nose veliki kreativni potencijal za razvoj lokalnih zajednica i da treba osigurati mogućnosti da one to i ostvare. Pomoćnica ministra Zdenka Lončar najavila da Poduzetnički impuls 2014. kreće najkasnije do sredine veljače, a u tijeku je i izrada Strategije razvoja ženskog poduzetništva za razdoblje 2014-2020. Isto tako je istaknula mogućnost da poduzetnice kroz natječaj ostvare sufinanciranje skrbi za djecu što je od velike važnosti za usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života. Sve panelistice su istaknule da je vrlo važna suradnja i podrška žena međusobno.

U subotu, trening se nastavlja sa edukacijom o EU fondovima. Trening vodi Ivona Pavelić iz tvrtke Projekt jednako razvoj.

Projekt  “Europske mogućnosti za ruralne žene”  provode CESI, K zona, Radio  Kaj i Udruga žena HERA u Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj i  Koprivničko –  križevačkoj  županiji.  Cilj projekta je informirati žene iz ruralnih područja o mogućnostima koje donosi članstvo u Europskoj Uniji te osvijestiti njihov doprinos EU. Projekt će trajati 15 mjeseci, a uključuje edukaciju žena o mogućnostima financiranja projekata iz EU fondova te upoznavanje građana i građanki s utjecajem  članstva u EU na njihov svakodnevni život.

{slika}Članak je nastao u okviru projekta Europske mogućnosti za ruralne žene koji provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u partnerstvu s Udrugom žena Hera, Prostorom rodne i medijske kulture K-zona i Radijom Kaj. Projekt financira Europska Unija u okviru IPA INFO 2012. Mišljenja i stavovi izneseni u ovom članku ne izražavaju mišljenje i stavove Europske unije.