Uncategorized

Okrugli stol

Čujemo li se / Se slišimo?

2. veljače 2009., Zagreb

 

Centar za mirovne studije iz Zagreba i Mirovni inštitut iz Ljubljane u suradnji sa Heinrich Boll Stiftungom i Europskim domom pozivaju Vas na okrugli stol:

 

Čujemo li se / Se slišimo? 

koji će se održati 2. veljače 2009. u 11 sati u Europskom domu, Jurišićeva 1.

 

Blokiranje pregovora pristupa Hrvatske EU od strane Slovenije izazvalo je čitav niz političkih reakcija u formi sukoba. Politiziranost blokade ubrzo se prelila i na širu javnost te su se u slovenskim i hrvatskim medijima i javnosti općenito mogli čuti tonovi koji pozivaju na isključivost, zatvaranje i nacionalizam. Takvi diskursi u potpunosti su neprihvatljivi za naše organizacije i ovim dvjema javnim raspravama (u Zagrebu i Ljubljani) želimo pomaknuti pitanje nastalog sukoba iz sfere “visoke politke” u područje građanske svakodnevnice. U potpunosti nam je neprihvatljivo da sukob isključuje razmišljanja građana, te da su građani samo kolateralne žrtve sukoba čije će posljedice itekako osjećati na vlastitoj koži s bilo koje strane slovensko – hrvatske granice.

Iako se nameće stajalište da se ovaj sukob rješava  i jedino može riješiti “diplomatskim kanalima između Bruxellesa, Zagreba i Ljubljane” naše organizacije ovim javnim raspravama žele de-elitizirati sukob i dati priliku građanima i građankama da daju modele rješavanja konflikta, ali i da jasno daju do znanja političkim elitama da se ovaj sukob ni u kom pogledu ne smije odraziti na međuljudske odnose građana/ki dviju zemalja.

 

Na okruglom stolu kao uvodničari/ke govore gosti iz Slovenije:

1. Tanja Petrovič – Slovenska akademija znanosti i umjetnosti – znanstveno istraživački centar

2. Gorazd Kovačič – Mirovni inštitut Ljubljana

3. Lev Kreft – Sveučilište u Ljubljani, Odsjek za filozofiju

4. Ervin Hladnik Milharčič – novinar

 

Osim navedenih gostiju raspravi će prisustvovati i brojne osobe iz domaćeg javnog i političkog života, te ćemo prezentirati i modele uspješne suradnje između slovenskih i hrvatskih građana/ki koji žive na samoj granici.

 

U srijedu, 4. veljače 2009. okrugli stol pod istim nazivom održati će se u Ljubljani, Cankarjev dom, s početkom u 19 sati. Na tom događaju govore: Vesna Teršelič (CMS), Inoslav Bešker (novinar), prof. dr. Damir Grubiša (politolog) i mnogi predstavnici/e iz Slovenije.