Uncategorized

Flashmob, subota, 08.04. u 10 sati

‘Dobacio mi je: Siđi s bicikla da te nasjednem!’

‘Dobacio mi je: Siđi s bicikla da te nasjednem!’

Povodom obilježavanja Međunarodnog tjedna borbe protiv uličnog uznemiravanja koji se ove godine obilježava od 2. do 8. travnja, HollaBack! Hrvatska najavljuje flash mob naziva “Dobacio mi je: Siđi s bicikla da te nasjednem!”. Akcija će se održati na Trgu Petra Preradovića u 10,00 sati u subotu, 08. travnja. Flash mob upozorit će na situacije uličnog uznemiravanja koje doživljavaju žene i LGBTIQ osobe svakodnevno na ulicama Hrvatske. 

Ulično uznemiravanje je svako ponašanje na javnim mjestima između neznanaca koje je neželjeno, uznemiravajuće ili zastrašujuće, a motivirano je pripadnošću osobe određenoj društvenoj skupini. Ono se najčešće događa ženama i pripadnicima_ama LGBTIQ zajednice.

Iako ga se obično smatra benignim i zanemarivim problemom u najboljem slučaju, a “tipičnim” ponašanjem ili komplimentom u najgorem, ono ostavlja značajne posljedice na psihičko zdravlje i kvalitetu života osobe koja ga je doživjela ili ga često doživljava.

Prvi takav događaj u Hrvatskoj se odvio 2012. godine kada je inicijativa Hollaback Hrvatska predstavila projekt “Čuvam ti leđa” i objavila niz statistika koje se tiču uličnog uznemiravanja. U svijetu se obilježava od 2011. godine kada je 13 zemalja sudjelovalo u zajedničkoj kampanji kojom se pokušava podići svijest o tom veoma raširenom, ali zanemarenom društvenom problemu.

“Ovom akcijom želimo poručiti da osobe koje su doživjele ulično uznemiravanje nisu krive! Želimo potaknuti druge da razmisle sljedeći put kada na ulici žele nekome nešto dobaciti. Želimo da se društvo zapita zašto se žrtve okrivljuje, kako se one osjećaju u tim prilikama te zašto misle da imaju pravo uznemiravati druge na javnim prostorima. Javni prostori trebali bi biti sigurni za sve, a ne samo za neke”, poručuju organizatori_ice akcije. 

Također, dodaju: “Zajedno možemo ljudima kojima se ono događa ili se dogodilo dati do znanja da to nije njihova krivnja i da nisu sami_e. Želimo upoznati zajednicu s tim problemom, adresirati ga i osvijestiti da je borba protiv uličnog uznemiravanja zadaća svih nas. Možemo glasno zahtijevati promjene kako bi društvo bilo ravnopravnije!”