Uncategorized

Izložba Adele Jušić

‘Eto nam žena’ u Splitu

‘Eto nam žena’ u Splitu

U sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA u galeriji Praktika, u Domu mladih u Splitu, Ulica slobode 28, 19. svibnja u 19 sati otvara se izložba Adele Jušić naziva Eto nam žena. Izložba je otvorena do 25. svibnja te se može razgledati radnim danom od 18 do 21 sat. Rad se oslanja na istraživanje koje su Andreja Dugandžić i Adela Jušić radile u sklopu programa Šta je nama naša borba dala? Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA, koje je rezultiralo kreiranjem online Arhiva antifašističke borbe žena BiH i JugoslavijePredavanje će se održati prije same izložbe u četvrtak,19. svibnja u 17 sati

Rad govori o promjenama politika spram žena, uspoređujući period početka Drugog svjetskog rata, kada su žene masovno mobilizirane u ratne redove i pozadinsku borbu, u sklopu Antifašistčkog fronta žena, u kojoj su sudjelovale na različite načine te poslijeratno sudjelovanje žena u izgradnji nove države i društva, posebno na dobrovoljnom radu, te velikom preokretu poimanja ženskog rada i doprinosa društvu koji se događa u 50-tim godinama 20. stoljeća, kada se žene ponovo pozivaju u svoje “prirodne” uloge majki, domaćica, odgajateljica i njegovateljica.

{slika}

Ovim periodom, odnosno temom, Adela Jušić se kroz svoj umjetnički i aktivistički rad bavi već godinama, jer se radi o kratkom povijesnom razdoblju kada žene sa ovih prostora po prvi put u ulaze u javni i politički život na velika vrata, koja su im do tada bila zatvorena uslijed opresije patrijahalnog drušva. Do danas se ovakav masovan i značajan društveni i politički iskorak nije ponovio.

U sklopu gostovanja autorica u Splitu, Adela Jušić održat će i predavanje o svom radu na projektu online Arhive, a izložba će biti popraćena glazbenim performansom lIvane Dizdarević.