Uncategorized

Poziv na okrugli stol

Priziv savjesti u medicini

Priziv savjesti u medicini

Inicijativa liječnika/liječnica za reguliranje prava na priziv savjesti u medicini zajedno sa CESI– Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (www.cesi.hr), poziva Vas na okrugli stol “Priziv savjesti u medicini”, koji će se održati u srijedu, 21. siječnja 2015. u Novinarskom domu, Perkovčeva 2, s početkom u 11 sati.  Očekivano trajanje 2 sata.

Priziv savjesti omogućuje liječnicima odbijanje izvođenja pojedinih medicinskih postupaka, što se pokazalo najočitijim na primjeru dostupnosti legalnog prekida trudnoće. Inicijativa liječnika/liječnica smatra da priziv savjesti predstavlja problem, ne samo kod dostupnosti legalnog prekida trudnoće, već i u širem području reproduktivne medicine (kontracepcija, hitna kontracepcija, sterilizacija, pobačaj, prenatalna dijagnostika, vantjelesna oplodnja,  spolno prenosive infekcije i HIV/AIDS, zbrinjavanje bolesnih trudnica, zbrinjavanje silovanih djevojčica i žena, informiranje i edukacija o planiranju rađanja); preventivnoj medicini (cijepljenje) te u palijativnoj medicini i onkologiji (liječenje boli, unaprijed izražena volja pacijenta…).

Okrugli stol tematizirati će pitanje priziva savjesti u medicini a govornice/govornici su:

Dr.sc. Gorjana Gjurić:  Priziv savjesti u medicini

Prof.dr.sc. Herman Haller:  Medikamentozni pobačaj

Dr.sc. Dubravko Lepušić: Priziv savjesti – iskustva iz prakse

Dr.sc. Jasenka Grujić Koračin: Što nam je činiti?

Dr.sc. Dalida Rittossa: Ustavnost priziva savjesti liječnika u slučajevima pobačaja (čekamo potvrdu!)

Zadnjih su godina u javnosti najglasniji liječnici/e koji/e zbog priziva savjesti odbijaju vršenje nekih medicinskih postupaka, a ovaj okrugli stol predstavlja značajan korak u povećanju vidljivosti onih koji žele ukazati na učinke odbijanja vršenja određenih medicinskih postupaka zbog priziva savjesti na dostupnost i kvalitetu standardizirane i legalne zdravstvene zaštite, te  na uživanje temeljnih ljudskih prava i specijalnih prava pacijenata/ica.

Inicijativa liječnika/liječnica se zalaže i zahtijeva reguliranje pitanja priziva savjesti u medicini.

Na okruglom stolu ćemo svi zajedno potpunije osvijestiti problem prava na priziv savjesti te pridonijeti reguliranju tog prava na način da ono ne ograničava druga ljudska prava, zaštitu zdravlja, znanstvenu medicinu i uživanje znanstvenih dostignuća na dobrobit svih ljudi.

Okrugli stol će moderirati Vesna Kesić.

Stoga Vas pozivamo da svojim dolaskom podržite liječničku inicijativu i doprinesete raspravi o ovom pitanju.