Uncategorized

Stup srama za političke stranke koje ne poštuju zakon

9. svibanj 2009., Zagreb, Split, Vukovar

 

Priopćenje za medije 

Stup srama za političke stranke koje ne poštuju zakon

Je li stvarno jedini način da političke stranke poštuju zakone koje same donose da ih se za njihovo kršenje novčano kažnjava? Kada bi se već u ovom izbornom ciklusu primjenjivale kazne za političke stranke koje na svojim listama nemaju 40% žena, HDZ bi sa svojim koalicijskim partnerima bio dužan platiti 800 000 kuna, SDP sa svojim koalicijskim partnerima 720 000 kuna, HSS tamo gdje izlazi samostalno 160 000 kuna, a HNS 80 000 kuna. Znači 1 760 000 kuna i to samo za kandidacijske liste za županijske skupštine!

 

Političke su stranke kandidirale ukupno 11452 žene na kandidacijskim listama za lokalne izbore što je udio od 24%. Za županijske skupštine kandidirale su ukupno 1924 žena odnosno 28%. No ako izdvojimo liste za koje je izvjesno da će i dobiti zastupnike i zastupnice u županijskim skupštinama i skupštini Grada Zagreba, a tu prije svega mislimo na koalicije okupljene oko HDZ-a i koalicije okupljene oko SDP-a, tada je udio kandidiranih žena manji i iznosi 24%. Ako tome pridodamo činjenicu da su se žene i opet mahom našle u donjim dijelovima lista, možemo sa sigurnošću tvrditi da će u županijskim skupštinama nakon izbora u najboljem slučaju sjediti 20% žena. Iako bi to predstavljalo određen napredak u odnosu na mandat 2005.-2009. kada je u županijskim skupštinama bilo 15% žena, i dalje bismo bili predaleko od uravnotežene zastupljenosti žena u tijelima odlučivanja.

 

Kako bismo još jednom upozorile na nepoštivanje Zakona o ravnopravnosti spolova od strane političkih stranaka, CESI u Zagrebu, Domine u Splitu te Udruga žena Vukovar u Vukovaru organiziraju akciju Stup srama. Na stupu srama naći će se stranke koje nisu ostvarile 40% žena na kandidacijskim listama. Istovremeno ćemo organizirati i drugi krug glasovanja za najseksističku izjavu hrvatskih političara. Nakon što su građani i građanke za parlamentarne izbore 2007. godine prvim pobjednicima proglasili Vicu Vukojevića i Antu Kovačevića te ih time poslali među evergreene hrvatskog seksizma, ove godine očekujemo oštru borbu između kandidata kao što su Milan Bandić, Gordan Matković, Damir Kajin, Neven Ljubičić i drugi.

 

CESI poziva građane i građanke da sudjeluju u akciji u subotu, 9. svibnja 2009. godine s početkom u 10 sati u Zagrebu na uglu Gajeve i Bogovićeve ulice, u Splitu na glavnoj pjaci pored stare gradske vijećnice, odnosno u Vukovaru kod stare robne kuće u centru grada.

 

Kontakt osoba: Tajana Broz, 091 75 22 375, tajanab@zamir.net