Uncategorized

tribina u močvari

Svaki dan je Prvi maj

Svaki dan je Prvi maj

Facebook/Filmske večeri u Močvari

Tribina “Svaki dan je Prvi maj” u organizaciji Udruženja za razvoj kulture – URK, Kluba Močvara i Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) održat će se u Močvari u utorak, 3. svibnja u 21 sat.

“Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu u svibnju 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero ih je osuđeno na smrt. Prvog svibnja mnogi se sjete činjenice da su mnoga prava, uključujući i 8-satno radno vrijeme, radnice i radnici izborili teškom i krvavom borbom, ali kada taj dan prođe, mnogi na tu činjenicu zaborave. Danas kada se prava izborena prije 130 godina ponovo dovode u pitanje, kada je 8-satno radno vrijeme više luksuz nego praksa, bitno je da borba za radnička prava traje svaki dan.

Zato ćemo i nakon Praznika rada ljudima koji se svakodnevno bore za radnička prava dati priliku da kažu nešto o svojoj borbi, a osvrnut ćemo se i na povijesne događaje i borbe i usporediti ih s trenutnim stanjem. Osim toga, razgovarat ćemo o tome kako sindikalni rad treba prilagoditi današnjim uvjetima, kako pokušati organizirati i druge marginalizirane skupine u društvu kao što su nezaposleni, privremeno zaposleni, umirovljenici, migranti”; poručuju organizatori/ce. 

Na tribini će govoriti:

Siniša Miličić (Varaždin) – predsjednik Regionalnog industrijskog sindikata
Iskra Kojić Mandarić i Ružica Gudelj (Zagreb) – odgajateljice i članice Sindikata obrazovanja, medija i kulture
Branimir Gavrilović (Osijek) – sindikalni povjerenik regionalnog sindikata Klas u osječkoj tvornici Benetton
Moderira: Branimir Šloser (Zagreb) – BRID

U glazbenom dijelu ove večeri u Močvari će gostovati istinski radnički borci “NIGHTMARE” iz “Brlog kolektiva” iz Slavonskog Broda. Radi se o mladim ljudima koju su na najgori mogući način osjetili djelovanje kapitalizma i iskorištavanja radnika na svojoj koži i sva svoja iskustva i frustracije prenijeli u beskompromisne stihove i bitove anarho-rapa.