U fokusu

Prava francuskih žena

Francuska odobrila bezuvjetan pristup pobačaju kroz novi Zakon o ravnopravnosti spolova

Francuska odobrila bezuvjetan pristup pobačaju kroz novi Zakon o ravnopravnosti spolova

Francuskinje su upravo dobile bezuvjetan pristup pobačaju u prvom tromjesečju trudnoće, a puna cijena abortusa financirat će se od strane vlade, odlučeno je tako u utorak donošenjem novog Zakona o ravnopravnosti spolova, javlja Think Progress.

Novom politikom mijenja se postojeći Zakon o pobačaju koji je jamčio svim ‘trudnicama koje su u teškom položaju’ pravo na prekid trudnoće.

Novu politiku pobačaja predložila je Najat Vallaud – Belkacem, ministrica za ženska prava, te se o njoj raspravljalo početkom ove godine u Narodnoj skupštini.

Bezuvjetan pristup pobačaju samo je jedna od mjera novog Zakona o ravnopravnosti. Novim zakonom poboljšane su odredbe o pružanju potpore žrtvama zlostavljanja, povećane su kazne za neuspjeh u postizanju rodne jednakosti u poslovanju i politici, proširene su podrške samohranim majkama, medijima je zabranjeno emitiranje seksističkih ili ponižavajućih priloga o ženama, očeve se potiče se da uzmu plaćeni roditeljski dopust u trajanju od šest mjeseci, a djevojčicama mlađima od 13 godina zabranjeno je natjecanje ljepote. Ove mjere predstavljaju najopsežnija zakonodavna prava žena u povijesti Francuske.

“Ne vjerujem da nas povijest može spontano voditi prema naprijed. Nama treba više jednakosti i stoga moramo biti politički proaktivni”, rekla je Najat Vallaud – Belkacem.

I dok proaktivni pristup jednakosti žena u Francuskoj ide prema naprijed, u Španjolskoj zakonodavci pokušavaju pravo na pobačaj ukinuti u cijelosti, dok se, primjerice, u SAD-u ne jamči plaćeni porodiljni dopust i uveden je tzv. sonogram zakon.

“U vrijeme kada su ženama u mnogim dijelovima svijeta, pa tako i SAD-u i Španjolskoj, prava ograničena, povrijeđena ili se ne poštuju, Francuska je postala važan primjer za ostatak svijeta svojim progresivnim stavom prema reproduktivnoj zdravstvenoj zaštiti”, rekla je Lillian Sepulveda, direktorica globalnog pravnog programa u Centru za reproduktivna prava.

Napomenimo kako je Francuska prošle godine izglasala zakon kojim žene ne moraju plaćati pobačaj, a maloljetnice kontracepciju, odnosno žene dobivaju povrat novca za obavljeni pobačaj, a djevojke od 15 do 18 godina imaju pravo na besplatnu kontracepciju, što uključuje kontracepcijske pilule i umetke.

Ovakvim izmjenama i ovakvim zakonom Francuska svakako može poslužiti kao dobar primjer za rješavanje uporne diskriminacije žena. S obzirom na prijetnje ženskim pravima u Europi i drugdje u svijetu, uključujući pravo na legalan pobačaj, zastupnici/e u Francuskoj predano rade na jednakosti i ravnopravnosti i ovakvo zakonodavstvo je dobrodošao primjer onoga što vlada može učiniti kako bi podržala jednaka prava i jednake mogućnosti za žene.