U fokusu

Rodna nejednakost

Žene u Indiji rade 10 puta više neplaćenog rada od muškaraca

Žene u Indiji rade 10 puta više neplaćenog rada od muškaraca

Žene u Indiji obavljaju gotovo deset puta više neplaćenog rada od muškaraca, što je daleko veći omjer od svjetskog prosjeka, čime ostaju izvan formalnog rada i u nemogućnosti da doprinose ekonomiji, iznosi se u novom izvješću konzultantske tvrtke McKinsey. Žene su zaslužne za 17 posto indijskog BDP-a, daleko manje od brojnih drugih nacija – žene u Kini doprinose s 40 posto BDP-a, one u subsaharskoj Africi 39 posto, a u Latinskoj Americi 33 posto.

“Ispodprosječni potencijal doprinosa žena indijskom BDP-u je u kontrastu s visokom razinom neplaćenog rada koje te žene obavljaju, poput kuhanja, čišćenja i brige o djeci i starijim članovima/icama obitelji”, navodi se u izvješću.

“Na globalnoj razini, žene provode otprilike tri puta više vremena u obavljanju neplaćenih poslova od muškaraca. U Indiji, situacija je još ekstremnija – žene obavljaju 9.8 puta više neplaćenog posla u usporedbi s muškarcima”. Da se neplaćeni rad vrednuje i plaća na isti način kao i plaćeni, doprinosio bi 300 milijardi dolara godišnje u indijskom proračunu, dodaju.

The Female Empowerment Index (Indeks ženskog osnaživanja) ili Femdex – koji se temelji na problemima poput ženske autonomije, ravnopravnosti na radnom mjestu, pravne zaštite, političke participacije i fizičke sigurnosti – pokazao je širok raspon rodne (ne)ravnopravnosti u Indiji. U izvješću navode kako je na taj način moguće vidjeti u koje je dijelove Indije potrebno usmjeriti napore kako bi se raskorak zatvorio.

“Napredovanje rodne ravnopravnosti može dovesti do bitnog ekonomskog porasta i prosperiteta širokih razmjera u svijetu – osobito u Indiji”.

McKinsey procjenjuje kako bi Indija mogla povećati BDP za 700 milijardi dolara do 2025. godine, ako žene počnu sudjelovati u plaćenom poslu na sličnoj razini kao muškarci. Žene u Indiji predstavljaju svega 24 posto plaćene radne snage, slično zemljama na Bliskom istoku i sjevernoj Africi. Na svjetskoj razini, participacija ženske radne snage je 40 posto.

Kako bi više žena postalo dijelom plaćene radne snage, Indija mora početi s obrazovanjem djevojčica na sekundarnoj i tercijarnoj razini, proširiti učenje različitih vještina i omogućiti veći pristup financijskim uslugama. Također je potrebno povećati rodnu raznolikost u privatnom sektoru, poboljšati infrastrukturu i usluge kako bi se smanjio teret kućanskog rada za žene, te se usmjeriti na iskorijenjivanje duboko ukorijenjenih patrijarhalnih stavova.