U fokusu

Tekstovi autorica se manje objavljuju, a više dijele na društvenim mrežama

Tekstovi autorica se manje objavljuju, a više dijele na društvenim mrežama

J. Nathan Matias i Lisa Evans proveli su analizu sadržaja triju novina s područja Ujedinjenog Kraljevstva kako bi istražili zastupljenost žena u online izdanjima Guardiana, Telegrapha i Daily Maila. Istraživanje je provedeno u vremenu od lipnja 2011. godine do srpnja 2012. godine na ukupno 261.190 članaka. Riječ je o najdetaljnijim i sveobuhvatnim podacima o online vijestima u Ujedinjenom Kraljevstvu koji su jasno pokazali kako je uloga žena u obraćanju građanima i građankama minorna i kako su za novinarke rezervirane “lake” teme.

Istraživala se zastupljenost autora i autorica unutar rubrika: zabava, životni stil, vijesti, mišljenje, posebna publika, sport, umjetnost i kultura, novac i financije i znanost i tehnologija. Autorice su najviše zastupljene u rubrikama koje se bave temama zabave, životnog stila i onima koje su namijenjene posebnoj publici i jedino u tim rubrikama, iako i to oscilira od novina do novina, žene imaju veći broj objavljivanih članaka od njihovih muških kolega. U svim drugim rubrikama autori objavljuju više sadržaja, nego autorice. S druge strane, članci pisani od strane žena najmanje su prisutni u sportskoj rubrici gdje su razlike između autorica i autora najveće. Drugim riječima, u svim istraživanim novinama, kada je u pitanju sportska rubrika, muškarci bilježe postotak objavljivanja članaka veći od 90 posto dok žene ni u jednoj kategoriji ne prelaze tu brojku (maksimalan postotak objavljivanja članaka čije su autorice žene je 81 posto u rubrici za zabavu “Daily Maila”).

{slika}

{slika}

No, dok navedene novine objavljuju više sadržaja pisanog od strane muškaraca, publika sadržaj kojeg su pisale žene dijeli (engl. share) u različitim proporcijama. Analizom sadržaja uspoređeno je koliko žene pišu za “Guardian”, “Telegraph” i “Daily Mail”, a koliko se taj isti sadržaj dijeli na društvenim mrežama kao što su “Facebook”, “Twitter” i “Google+”.

Analiza je pokazala iznenađujuće razlike između pojedinih novina.

Veći postotak dijeljenja sadržaja ženskih autorica vidljiv je u “Guardianovim” rubrikama: životni stil (6 posto), posebna publika (1 posto) i mišljenje (5 posto), dok je u tri rubrike (sport, znanost i tehnologija i umjetnost i kultura) broj dijeljenja ekvivalentan broju objavljivanja. Istraživanje je također pokazalo kako čitatelji/ce “Telegrapha” imaju najmanju tendenciju dijeljenja sadržaja čije su autorice žene pa je tako samo u tri rubrike zabilježen jednak broj dijeljenja i objavljivanja navedenog sadržaja (sport, vijesti i umjetnost i kultura). Čitatelji/ce “Daily Maila” u istraživanoj godini su više dijelili/e sadržaj ženskih autorica u rubrikama: znanost i tehnologija (2 posto), mišljenje (15 posto), novac i financije (6 posto), posebna publika (5 posto), životni stil (2 posto) i zabava (4 posto), a podjednako u dvije preostale rubrike: sport i vijesti.

{slika}

{slika}

Novine nas samo djelomično opskrbljuju informacijama; dijeljenjem sadržaja na društvenim mrežama, mi smo ti koji odlučuju čiji će se glas dalje i bolje čuti. Podaci dobiveni istraživanjem pokazuje kako se sadržaj napisan od strane žena u većem postotku dijeli, nego što se objavljuje.

*Kategorija više autora/ica* se odnosi na članke koje su napisale minimalno dvije osobe različitog spola i u svim segmentima istraživanja ta je kategorija najmanje zastupljena. Članci čiji/a je autor/ica nepoznat/a nisu uzeti u obzir.

Prevela i prilagodila Petra Kontić