Najave

09.05.2019. 12:34:57

u zagrebu, šibeniku, puli i osijeku

Sudjelujte na jednodnevnoj edukaciji za novinare/ke o izvještavanju o LGBT pitanjima

(Foto: S.J.)

Svibanj i lipanj mjeseci su u kojima se u Hrvatskoj često izvještava o LGBT temama. Veću medijsku vidljivost LGBT osobe zasigurno dobivaju prilikom izvještavanja o IDAHOT-u, Međunarodnom danu borbe protiv homo/bi/transfobije koji se diljem svijeta obilježava 17. svibnja. Medijski prostor LGBT osobama češće se daje i prilikom lipanjskih Povorki ponosa u Zagrebu i Splitu. Mediji imaju veliku ulogu u oblikovanju javnog mnijenja te mogu izravno ili neizravno utjecati na (re)produkciju predrasuda i stereotipa o LGBT osobama, a način izvještavanja može pridonijeti porastu ili smanjenju govora mržnje, tolerancije i diskriminacije.

Upravo zbog toga, a neposredno pred "udarne mjesece" za izvještavanje o LGBT temama, osobama, pitanjima, Centar za građanske inicijative Poreč, u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom, poziva vas na sudjelovanje na jednodnevnoj edukaciji za novinare i novinarke o medijskom izvještavanju. Osnovni cilj edukacije je podizanje svijesti o fenomenu homofobije, transfobije i bifobije u medijima, a osobito o izravnoj ili neizravnoj (re)produkciji stereotipa i predrasuda o LGBT osobama. Edukacija je radioničkog tipa, a teme koje ćemo obraditi su LGBT terminologija, predrasude i stereotipi, upotreba prikladnog jezika, govor mržnje/diskriminacija/zločin iz mržnje, osnovne smjernice u komunikaciji te primjeri dobre prakse. Svi/e sudionici/e dobit će potvrdu o sudjelovanju na edukaciji, kao i Priručnik za medijsko izvještavanje o LGBT pitanjima. Edukacija je namijenjena novinarima i novinarkama, kao i svim medijskim profesionalcima/kama te će se ista održati u Zagrebu, Osijeku, Šibeniku i Puli.

Edukacija se održava u sklopu projekta E.T.Ho.S - Uklanjanje transfobnih, bifobnih i homofobnih stereotipa kroz bolji prikaz u medijima kojeg je nositelj Family and Childcare Center – KMOP iz Grčke u partnerstvu s organizacijama: Centar za građanske inicijative Poreč (Hrvatska), Color Youth - Athens LGBTQ Youth Community (Grčka) i Lithuanian Gay League – LGL (Litva). Projekt se provodi u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom, a financira ga Europska Unija u okviru Programa o pravima, jednakosti i građanstvu EU-a, a sufinancira ga Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Datumi održavanja:

Zagreb - 13. svibnja, Klub – mala dvorana Hrvatskog novinarskog društva, Perkovčeva 2

Osijek – 28. svibnja, dvorana Volonterskog centra Osijek, Ulica Stjepana Radića 16

Šibenik – 29. svibnja, prostor HND-ovog ogranka u Šibensko-kninskoj županiji, Božidara Petranovića 16

Pula - 12. lipnja, Dnevni boravak Društvenog centra Rojc, Ulica Ljudevita Gaja 3

Nakon edukacije slijedi večera i neformalno druženje. Putne troškove i troškove osvježenja pokriva organizator.

Prijaviti se možete OVDJE.

Broj sudionika/ca po edukaciji je ograničen, stoga vas molimo da se prijavite najkasnije do 10.5.2019. za edukaciju u Zagrebu, do 24.5.2019. za edukacije u Osijeku i Šibeniku te do 7.6.2019. za edukaciju u Puli.

Edukatorice:

Nataša Vajagić, magistra novinarstva, zaposlena kao programska koordinatorica za ženska i LGBT ljudska prava u Centru za građanske inicijative Poreč; višegodišnje iskustvo u provedbi radionica; organizatorica LGBT festivala Homo, fešta!; piše za Newsmavens.com, Libela.org te vodi FB stranicu Seksizam naš svagdašnji.

Silvia Žufić Dujmović, voditeljica EU projekata, koordinatorica Centra za građanske inicijative Poreč; višegodišnje iskustvo u provedbi radionica; dugogodišnja aktivistkinja u području ljudskih prava.

Više o projektu doznajte OVDJE.

Tagovi: centar za graĐanske inicijative, cgi, edukacija medija, edukacija medijskih djelatnika, edukacija novinara, ethos, family and childcare center 8211 kmop, hnd, hrvatsko novinarsko druŠtvo, lgbtiq, mediji, nataŠa vajagiĆ, novinariu, novinarke

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM