U fokusu

Očuvanje kulturnog dobra

Aktivisti/kinje pozivaju državu da im dodijeli kino Zvezda

Aktivisti/kinje pozivaju državu da im dodijeli kino Zvezda

S.K.

Aktivisti/kinje koji su prije sto dana okupirali kino Zvezda u centru Beograda pozvali su 1. ožujka Ministarstvo kulture i informisanja Srbije da iskoristi zakonsku mogućnost da oduzme taj prostor, koji je kulturno dobro, od nesavjesnog vlasnika i dodijeli ga incijativi građana/ki koja ga je oživjela, održava ga i planira ga transformirati u kulturni centar koji bi, uz filmske projekcije, imao i kazališnu scenu, izložbeni i koncertni prostor.

“Jasno definiran cilj vodi i do jasnog problema vezano za pitanje reguliranja vlasništva. Ovim putem, pred javnost, nakon 100 dana okupacije, izlazimo s mogućim rješenjem i obavještavamo vas o poduzetim koracima”, priopćio je Pokret za okupaciju bioskopa, koji je 21. studenog prošle godine zauzeo godinama zapušteni kino prostor, očistio ga i oživio svakodnevnim besplatnim projekcijama.

Aktivisti/kinje su istaknuli/le da resorni ministar kulture Ivan Tasovac “ima ovlaštenje oduzeti kulturno dobro njenom nesavjesnom vlasniku i dodijeliti ga incijativi građana/ki koja je sposobna baviti se održavanjem kulturnog dobra”.

“Tijekom 60 dana koliki je rok za odgovor, aktualni će ministar dobiti priliku da pokaže stav aktualne vlasti i time da do znanja je li voljan ispraviti greške svoj nesavjesnih prethodnika”, poručili su aktivisti/inje, napominjući da ne upiru prstom na osobu, već pozivaju na odgovornost koju funkcija ministra nosi.

Navodeći i da je rješavanje tog pitanja i u interesu 300 oštećenih radnika i radnica poduzeća “Beograd filma”, koje je privatizirano 2007. godine sa svih 14 kino dvorana, aktivisti/kinje iz kina Zvezda istaknuli su i da je opstanak tog prostora važan “na etičkom, političkom i kulturološkom nivou”.

Poručili su i da, nakon jasno iznesenog plana što kino Zvezda može postati, neće odustati, ali da ostaje pitanje hoće li u opstanku tog prostora sudjelovati nadležne institucije ili ne.