U fokusu

NAPISANA ISKLJUČIVO U ŽESNKOM RODU

Knjiga od roditelja za roditelje: Tvoja saveznica u idućih 12 mjeseci

Knjiga od roditelja za roditelje: Tvoja saveznica u idućih 12 mjeseci

RODA

Nova knjiga o trudnoći, porodu i babinju udruge Roda, Trudna – tvoja saveznica u idućih 12 mjeseci dostupna je od jučer u elektroničkom i zvučnom izdanju na stranicama udruge Roda.

Knjiga Trudna – tvoja saveznica u idućih 12 mjeseci prva je sveobuhvatna knjiga o trudnoći, porodu i babinju na hrvatskom jeziku. Napisali su je roditelji za roditelje, uz podršku stručnog tima recenzentica, među kojima su sveučilišne profesorice primaljstva i psihologije, IBCLC savjetnice za dojenje, kao i savjetnice za dojenje udruge Roda. 

Kroz trinaest poglavlja knjiga vodi trudnice kroz fizičke i emocionalne promjene, kao i promjene u obiteljskim i partnerskim odnosima, u sva četiri tromjesečja – od trudnoće, preko poroda do tzv. babinja. Na primjer, jedno se poglavlje bavi pregledima u trudnoći i o tome što nude, a što ne. Posebno poglavlje opisuje uobičajen tijek poroda i babinja, a slijedi ga poglavlje koje opisuje sve moguće intervencije u porodu i babinju, uz informacije o prednostima i manama svakog. Zadnja dva poglavlja opisuju babinje i potiču buduće roditelje da unaprijed planiraju to važno životno razdoblje. Ovo je i jedna od rijetkih knjiga napisanih u potpunosti u ženskom rodu. {slika}

“Važno nam je bilo budućim roditeljima, posebno trudnicama, pružiti sve informacije i podršku na razumljiv, jednostavan i nepristran način tako da mogu samostalno donositi odluke koje su najbolje za njih. Nastojale smo to napraviti s dozom humora, uz ilustracije koje prate važne teme knjige,” komentirala je Daniela Drandić iz Rode, autorica i koordinatorica projekta u sklopu kojeg je knjiga nastala.

Knjiga je nastala kao dio Erasmus+ projekta “Obrazovanje odraslih za pozitivnu trudnoću, porod i babinje”, kojeg je vodila udruga Roda uz partnerske udruge iz Češke i Slovenije. “Knjiga je posebna i zbog načina na koji će se distribuirati. Naime, tiskani primjerci knjige podijelit će se besplatno knjižnicama diljem Hrvatske, a elektronička će knjiga, kao i zvučno izdanje knjige, biti dostupni na web-stranicama udruge Rode – potpuno besplatno – od danas, 12. prosinca 2019” naglašavaju iz Rode.

Osim na hrvatskom jeziku, knjiga je također dostupna i na engleskom, češkom i slovenskom. Još jednom, knjiga je dostupna na stranicama udruge Roda na ovoj poveznici.{slika}