U fokusu

kamp prozvan 'malim Idomenijem'

Između Srbije i Mađarske niklo šatorsko naselje izbjeglica

Između Srbije i Mađarske niklo šatorsko naselje izbjeglica

EPA/EDVARD MOLNAR

Na srbijansko-mađarskoj granici, kod graničnih prijelaza Horgoš i Kelebija, nastalo je malo šatorsko izbjegličko naselje koje je već prozvano ‘malim Idomenijem’, prenijeli su u četvrtak vojvođanski mediji, koji donose i vijest o ubojstvu jednog turskog izbjeglice kod mjesta Palić u blizini granice.

Prema podacima UNHCR-a, trenutačno je u tranzitu kroz Srbiju oko 1.400 izbjeglica koji iz Beograda idu na sjever, ka Mađarskoj, autobusima ili oslanjajući se na krijumčare.

Nakon stanke u Subotici, prenosi agencija Tanjug, izbjeglice idu ka periferiji mjesta Horgoš gdje je na ničijoj zemlji između dvije države niklo malo šatorsko naselje.

Više od 300 ljudi boravi u improviziranim skloništima, ispod krošnji i razapetih pokrivača, odmah do bodljikave žice koju su duž granice sa Srbijom razvukle mađarska vojska i policija.

Izbjeglice, kako prenose mediji, strpljivo se nadaju da će biti među 15 odabranih koliko ih dnevno može ući u proceduru registracije kod mađarskih državnih službi.

“Kamp raste iz dana u dan. Među izbjeglicama je već prozvan ‘malim Idomenijem’, jer loši uvjeti podsjećaju na kamp kod grčkog sela u kojem odnedavno više nema migranata”, prenijela je Radio televizija Vojvodine (RTV).

Kod graničnog prijelaza Horgoš nema ni zahoda niti tuševa, a hranu, piće i čistu odjeću donose samo volonteri raznih humanitarnih organizacija.

“Situacija nije dostojna ljudi, ali mi to ne smeta. Samo hoću nastaviti put do Švicarske. Ako sljedećih dana ne uđemo u Mađarsku, ponovno ću potražiti krijumčare”, kaže izbjeglica Mahmud, navodi Tanjug.

Kako kaže, njegova mnogočlana obitelj do sada je potrošila 35.000 eura na krijumčare i jedino što želi je da što prije ode dalje.

Do sredine rujna prošle godine kod graničnog prijelaza Horgoš postojao je izbjeglički kamp koji je raseljen poslije mađarskog podizanja ograde od bodljikave žice i preusmjeravanja izbjegličke rute prema Hrvatskoj.

Vojvođanski mediji u četvrtak prenose i vijest o ubojstvu 26-godišnjeg turskog državljanina, tijekom noći u okolici naselja Palić, u blizini srpsko-mađarske granice. RTV neslužbeno saznaje da je riječ o izbjeglici, koji je izboden nožem. Ovo je drugo ubojstvo izbjeglica u pograničnim mjestima sjeverne Vojvodine – prošle godine u srpnju također nožem usmrćen je državljanin Afganistana.