Preko plota

14.10.2017. 17:09:00 - Libela/SOC

edukacija

Psihijatri/ce svjesni rizika kojem su izložene LGBTI osobe u BiH

(Foto: SOC)

6.10.2017. godine medicinski službenici_ce psihijatrijske bolnice Jagomir imali_e su priliku čuti osnovne informacije o pravima i potrebama LGBTI osoba. Ove informacije dobili su na info sesiji koju je organizovao Sarajevski otvoreni centar u cilju ostvarivanja boljeg odnosa između LGBTI osoba i medicinskog osoblja putem demarginalizacije ove manjinske skupine društva.

Info sesiju je vodila mr. spec. kliničke psihologije Iva Žegura koja se ovim pitanjima bavi dugi niz godina i koja je govorila o pravima i potrebama LGBTI osoba kada je riječ o zdravstvu i odnosu medicinskog osoblja naspram LGBTI populacije.

Iva Žegura članica je Hrvatske psihološke Komore, Hrvatskog psihološkog društva i EFPA- European Federation of Psychologists' Associations, te je stručna saradnica udruga Lori, Kontra, Iskorak na projektima istraživanja seksualnosti i savjetovališta za LGBTIQ osobe. Temama iz oblasti transrodnosti i transeksualnosti bavi se od 2005. godine, a pohađala je i  mnoge edukacije među kojima su edukacije iz rada s rodno disforičnom djecom i adolescentima pri Vrijeq Universiteit Amsterdam Medisch Centrum Amsterdam- Gender Clinic.  

Na početku info sesije dat je uvod u terminologiju i kratki  historijski osvrt na LGBTI aktivizam i odnos zdravstvenih ustanova s pripadnicima_ama LGBTI populacije. Kada je riječ o LGBTI osobama u zdravstvu, predstavljena je i trenutačna situacija u Bosni i Hercegovini, kao i u susjednim zemljama, te se govorilo o napretku u ovoj oblasti u razvijenijim europskim zemaljama.

Prisutni_e složili_e su se da je diskriminacija i marginalizacija bilo koje manjinske skupine društva nedopustiva, posebno kada je riječ o zdravstvenim ustanovama.

Direktor psihijatrijske bolnice Jagomir Muhamed Ahmić naglasio je da LGBTI populacija, kao i svaka druga populacija, ima svoje specifičnosti i karakteristike, i ono što je bitno jeste da se psihijatri_ce upoznaju s njihovim problemima koji su uglavnom proizvod reagiranja društva na njihovu seksualnu orijentaciju i rodni identitet. Također je naglasio da  je od iznimne važnosti da psihijatri_ce ne liječe pacijente_ice na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, nego na osnovu bolesti koje imaju.

Tagovi: bih, lgbt, lgbt aktivizam, lgbti, mentalno zdravlje, preko plota, psihijatrija, sarajevski otvoreni centar, soc

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM