U fokusu

Od Betty Boop do Mulan

Najbolji ženski likovi iz animiranih filmova i serija

Najbolji ženski likovi iz animiranih filmova i serija

Daria Morgendorffer (Daria)

“U krivu si, nemam nisko mišljenje o sebi. Imam nisko mišljenje o svima ostalima”. Pokretana mizantropijom i britkim dosjetkama, Daria, zvijezda istoimene animirane serije, savršeno razbija iluziju o životu u američkom predgrađu. Za razliku od njene modom opsjednute mlađe sestre Quinn, Daria i njena prijateljica Jane Lane pokazuju da pametne cure kroz život mogu gaziti u motorističkim čizmama, slaveći pritom blagodati pizze i smrznutog peciva. Pet sezona Darie (1997.–2001.) zasluženo su među najgledanijim MTV-jevim serijama.

Angelica Pickles (Rugrats)

Ova samopouzdana i nametljiva četverogodišnjakinja bez sumnje je derište. Ipak, zahvaljujući svojoj nezgodnoj naravi, plastičnoj prijateljici Cynthiji i strasti prema kolačićima, Angelica zacijelo ima mnogo više obožavatelj(ic)a nego njen ćelavi rođak i glavni junak serije Rugrats Tommy. Angelica možda i jest protivnica kvartetu beba, no nema sumnje da ju njeni složeni planovi, životna mudrost i odrastanje uz zaposlenu majku koja se ne odvaja od mobitela, čine prilično odraslom.

Eliza Thornberry (The Wild Thornberrys)

Najmlađe dijete u neustrašivoj obitelji Thornberry, Eliza najradije druguje s jednim majmunom (što nije nikakav pokazatelj njenog šarma!). Kći filmaša Nigela i Marianne koji putuju svijetom snimajući dokumentarce, Eliza osim goleme hrabrosti i moralnog kompasa posjeduje i sposobnost komuniciranja sa životinjama te zavidne ronilačke vještine.

Merida (Merida hrabra)

Merida hrabra (2012.) prvi je Pixarov animirani film sa ženskim likom u glavnoj ulozi. Crvenokosa Merida posjeduje izvanredne streljačke sposobnosti, a iako je princeza, nema nikakvu namjeru udati se za naočitog princa. Tvrdoglava i samouvjerena, odlučuje preuzeti kontrolu nad vlastitim životom i izboriti se za vlastitu neovisnost. Iako njeno putovanje započinje kao stereotipna bajka o “princezi u dvorcu”, vrlo se brzo promeće u mračnu priču prepunu opasnih čarolija, sudbonosnih preokreta i promjenjivih odnosa na relaciji majka-kćer s kojima se svaka tinejdžerka može poistovjetiti.

Betty Boop (Betty Boop)

Jedna od najprovokativnijih animiranih junakinja svih vremena, Betty Boop svojim je “Boop-Oop-A-Doop” pjesmuljcima unosila radost na veliko platno u doba Depresije. Iako joj feministkinje spočitavajupretjeranu seksualizaciju (naročito problematičnu imamo li na umu činjenicu da je Betty navodno 16-godišnjakinja), ipak je riječ o jednom od najdugovječnijih animiranih likova u povijesti: od kada je prvi putapredstavljena javnosti 1930. godine, Betty se pojavljuje u TV programima, stripovima i reklamama.

Jane Jetson (Obitelj Jetson)

Kućanica u animiranoj seriji nastaloj u doba tzv. svemirske utrke utrla je put budućim animiranim TV mamama poput Marge Simpson i Vilme Kremenko. Jane, supruga Georgea Jetsona i majka tinejdžerice Judy i malog Elroya, svoje užurbano kućanstvo vodi sa stilom i uz pomoć robotizirane sluškinje i niza nevjerojatnih sprava. Osim toga, ona je i odana članica lokalne udruge ljubiteljica povijesti, razumije se u povijest umjetnosti i dobro zna kada je vrijeme da uzme predah od kućanskih poslova i otputi se na zasluženi odmor.

Mulan (Mulan)

Od Mulan, naslovne junakinje Disneyjevog animiranog filma iz 1998. godine, očekuje se da sklopi dobar brak koji će njenoj obitelji donijeti čast. Umjesto toga, ona se prerušava u muškarca, stupa u vojsku i odlazi u rat umjesto svog oca, dokazujući na taj način da, kad je riječ o hrabrosti, rod nije važan.

Lucy Van Pelt (Peanuts)

Nastao 50-ih godina prošloga stoljeća, strip Charlesa M. Schultza (kasnije pretvoren u niz animiranih filmova) Peanuts, predstavio nam je (između ostaloga) Lucy, djevojčicu čiji su cinični pogled na svijet i sklonost maltretiranju drugih lako mogli poslužiti kao inspiracija za Dariju i Angelicu. Ipak, ne treba se previše zadržavati na Lucyjinoj izvanjskoj grubosti: ona gaji neuzvraćene osjećaje prema pijanistu Schorederu i nastoji samu sebe uvjeriti da je dovoljno lijepa (nešto s čime se mnoge žene mogu poistovjetiti). Najpoznatija je po svojoj neumornoj sposobnosti izmicanja lopte baš u trenutku kad ju Charlie Brown pokuša udariti.

Lois Griffin (Obiteljski čovjek)

Napaćena supruga Petera Griffina (“obiteljski čovjek” iz naslova serije), Lois, potrebe svoje disfunkcionalne obitelji nastoji uskladiti s nizom iznenađujućih “hobija”, poputkleptomanije, kockanja (kojega se laća i Marge Simpson) i izvanbračnih afera. Razdražljiva Lois uglavnom odbija igrati ulogu brižne majke i supruge, a poput Jane Jetson zanima se za umjetnost.

Vilma Kremenko (Obitelj Kremenko)

Zahvaljujući specifičnom izgledu, Vilma je animirani ženski lik kojeg gledateljice zacijelo najčešće oponašaju. Više od lijepog lica, pećinska supruga Freda Kremenka s ljubavlju podnosi njegove budalaštine (iako ga najprije zbog njih redovito izgrdi). Kad njena kći Šljunčica uđe u pubertet, Vilma postaje novinarka za Kamengradski dnevni list.

Tiana (Princeza i žabac)

Junakinja Disneyjevog animiranog filma iz 2009. Princeza i žabac, Tiana je najpoznatija kao prva Disneyjeva Afro-američka princeza. Ona je i snalažljiva i odlučna žena koja radi dva posla kako bi ostvarila svoj san i otvorila vlastiti restoran. Iako na kraju pronađe svog princa, sretan završetak Tianine bajke uključuje i uspjeh na poslovnom planu.

Velma Dace Dinkley (Scooby Doo, Where Are You!)

U šarolikoj Scooby Doo družini, Velma je zacijelo mozak. Jedna od junakinja serije nastale 1969. godine uvelike je produkt svoga vremena, no odonda je postala svojevrsna maskota ženskih geekova. Brojne misterije škvadra je riješila upravo zahvaljujući Velmi (čak i ako njene vještine traganja za zlikovcima osujećuju učestali gubitci naočala!)

Pocahontas (Pocahontas)

Klasična Disneyjeva princeza koja se na kraju ipak ne udaje za zgodnog momka. Fikcionalizirana filmska verzija stvarne kćeri indijanskog poglavice, Disneyjeva Pocahontas svojeglava je i odlučna djevojka koja bi radije boravila u prirodi (skakući s litica i družeći se sa životinjama) nego pristala na smiren i staloženi bračni život. Toliko je ponosna na vlastiti identitet da nakon što se zaljubi u doseljenika Johna Smitha, odbija žrtvovati svoj dom i narod i s njime poći u Englesku.

Pepa Praščić (Pepa Praščić)

Pustolovna i nimalo sramežljiva Pepa prasence je s velikom ljubavlju prema (i talentom za) skakanju u blatne lokvice. Bez obzira na to radi li se o odabiru mjesta za sadnju cvjetnog vrta ili želji da pobijedi u svim igrama na rođendanskoj zabavi, ona uvijek jasno i glasno izražava svoje mišljenje i preuzima vodstvo. Neki/e bi joj mogli spočitnuti da previše voli zapovijedati, no njeno samopouzdanje i vjera u vlastite sposobnosti svakako nude ohrabrujući primjer dječjoj publici.

Lisa Simpson (Obitelj Simpson)

Osmogodišnja Lisa Simpson na svojim plećima nosi ogroman teret: vegetarijanka je u obitelji koja obožava meso; predmet je neželjenih romantičnih interesa Milhousea Van Houtena i Ralpha Wigguma, a često ju zapada i briga o vlastitom neosjetljivom ocu. Unatoč svemu, srednje dijete obitelji Simpson odlučna je, draga i nepopustljiva djevojčica (naročito kada je riječ o borbi protiv praznoglave lutke Malibu Stacy) sa zavidnom vještinom sviranja saksofona.

Turanga Leela (Futurama)

Glavni ženski lik u seriji Futurama vjerojatno je najpoželjniji kiklop u svijetu animiranog filma. Osim toga, ona je uspješna astronautkinja i kapetanica svemirskog broda te (što je možda i najvažnije) siroče i mutantica – stigmatizirana članica društva Novog New Yorka.

Ellie Fredericksen (Nebesa)

Ellie Fredericksen prisutna je samo u djeliću Oscarom nagrađenog Pixarovog animiranog filma iz 2009., no sve u Nebesima događa se pod utjecajem i u čast njene izvanredne osobnosti. Prepuna pustolovnog duha i sa snovima o tome da postane istraživačicom i otputuje u Južnu Ameriku, ona je savršen par za smirenog i povučenog Carla Fredericksena.

Jessie (Priča o igračkama 2, Priča o igračkama 3)

Jessie kompenzira manjak ženskih likova u filmovima iz serije Priča o igračkama (Bo Peep, gospođa Krumpiroglava i Baribe). Ova hrabra i entuzijastična kaubojka s glasom Joan Cusack savršena je partnerica Woodyju, a tuga koju osjeća nakon što ju napusti njena vlasnica Emily čini ju jednom od najsloženijih likova u ovom filmskom serijalu. Malo tko može suhih očiju dočekati krajdirljive balade “When She Loved Me” (u izvedbi Sarah McLachlan; stihove potpisuje Randy Newman).

Marge Simpson (Obitelj Simpson)

Napaćena Homerova supruga i majka Barta, Lise i Maggie, Marge Simpson zaslužuje medalju samim time što preživljava iz dana u dan. Njena neumorna strpljivost, prepoznatljivo “hmmm”-kanje i frizura koja prkosi gravitaciji osigurali su joj mjesto na brojnim top-listama “naj” animiranih likova (2010. Britanci su je proglasili najomiljenijom TV-majkom). Nakon smrti Margaret Groening, majke tvorca Obitelji Simpson Matta, obožavatelji(ce) širom svijeta otkrili/e su nadahnuće za klasični animirani lik. 

Prevela i prilagodila Nada Kujundžić