U fokusu

FOTO PROJEKT CLAUDIE GONZÁLEZ

Drugo lice Kube

Drugo lice Kube

Nakon revolucije i pada Batiste, činilo se kako kubansko društvo nije mnogo napredovalo. Unatoč planovima za jednakost, jedna generacija ne može promijeniti društvo u kojem su mačo osobine, predrasuda, te diskriminacija prema nepoznatom duboko ukorijenjene. 60-tih i 70-tih godina na Kubi, ali i diljem Latinske Amerike, životi homoseksualnih, transrodnih i transeksualnih osoba u potpunosti su marginalizirani i potisnuti.

U kasnijim godinama ipak se dogodio preokret, a Kuba je učinila ono što ostatak Latinske Amerike  nije niti pokušao. 80-tih godina polako se počela otvarati tema o pravima homoseksualnih osoba na Karipskom otočju. Ministarstvo kulture složilo se da je homoseksualnost jedna od varijanti ljudske seksualnosti, a homofobija u potpunosti neprihvatljiva. Iako se radilo o malim koracima, bio je to tračak nade za tisuće Kubanaca i Kubanki, ali i čin koji i danas stotine zemalja odbija napraviti.

Nakon desetljeća borbe i marginalizacije, došlo je vrijeme za vrtlog liberalnih promjena na Kubi. Od 1979. godine država odobrava odnos između osoba istoga spola, a 2008. godina biti će zapamćena kao godina preobrazbe i novog početka za mnoge osobe koje  su odlučile promijeniti spol. Vlada je odobrila pravo za promjenom spola, a zanimljivo je da je inicijativu vodila Mariela Castro, kći Raula Castra. Mariela je seksologinja i predsjednica Nacionalnog centra za seksualni odgoj, institucije u čijem je fokusu seksualni  odgoj s naglaskom na rod i poštovanje ljudskih prava. Troškove spolnih operacija je preuzela Vlada Havane, a od 2008. do 2010. godine, najmanje se 15 osoba podvrglo operaciji. 

U seriji fotografija ‘Reassign’ čileanske fotografkinje Claudie González prikazani su portreti osoba prije i poslije promjene spola. Ovim projektom je nastojala osnažiti žene i muškarce koji prolaze kroz proces promjene spola, u nadi da će poruka doprijeti do velikog broja ljudi. Projekt poštuje proces transformaciju osobe, traženje identiteta i finalnu realizaciju trenutka u kojem su se pronašli. Prepoznati svoj odraz u ogledalu i znati tko si zaista, za mnoge je sporedna svakodnevna stvar u životu, dok ostali još uvijek čekaju taj trenutak.