U fokusu

Život u izbjeglištvu

Sirija: Ukradeno djetinjstvo

Sirija: Ukradeno djetinjstvo

Sirija je trenutno jedno od najopasnijih mjesta za život djece. Mediji diljem svijeta objavili su fotografiju turskog fotografa, Osmana Sağırlija, koju je prošle godine snimio u izbjegličkom kampu u Siriji. Fotografija prikazuje uplašenu četverogodišnju djevojčicu Hudeu koja je podigla ruke pred fotografom i predala se. Zabilježena je u kampu koji je od turske granice udaljen desetak kilometara. U njemu Hudea trenutno živi s majkom i dvoje braće, dok ih od njihova doma dijeli 150 kilometara.

Dokaz o strahu u kojem djeca svakodnevno žive prikazuje nova fotografija djevojčice sirijske nacionalnosti koja je ponovno potresla svijet. Snimio ju je djelatnik Crvenog Križa Rene Schulthoff u izbjegličkom kampu u Jordanu u kojem se nalazi 17 000 izbjeglica. Fotografija je snimljena u studenom prošle godine, a jednako kao i na prethodnoj fotografiji djevojčica zamjenjuje fotoaparat s oružjem i podiže ruke u znak predaje sa suzama u očima.

{slika}

Nakon četiri godine nasilja, postoji velika opasnost da cijela generacija sirijske djece izgubi djetinjstvo i mogućnosti za normalan život u budućnosti. Ratovi ne razdjeljuju samo zemlje, već u potpunosti razaraju srž društva. Povećanje sukoba, mržnje i razaranja otežavajuća su okolnost za liječenje rana sirijskog društva čije posljedice mogu trajati desetljećima. Iako je broj mrtvih i ozlijeđenih teško odrediti, UN je objavio procjenu od oko 10 000 djece koja su izgubila svoje živote, no stvarna brojka je najvjerojatnije još veća. Do kraja siječnja 2014. godine zabilježeno je 37 498 djece izbjeglica iz Sirije koji su pobjegli iz svoje zemlje.

Kriza je učinila da ionako ugroženu djecu izlaže još većem riziku, te su umjesto učenja i igre mnogi prisiljeni na rad ili borbu za vlastiti život s oružjem u rukama. Zabrinjavajuće veliki broj djeca odrasta bez obrazovanja, razvijanja svojih vještine i bez sposobnosti ili motivacije za izgradnju bolje budućnosti. Upravo ta djeca i adolescenti/ce mogu biti učitelji/ce, liječnici/ce i inženjeri/ke jer nada stabilnog i prosperitetnog društva ovisi o njima, no njihova je budućnost neizvjesna. Gubitak obitelji, razaranje njihovih domova i zajednice, te brojni strahovi kroz koje su prolazili, ostavili su duboke ožiljke u njihovim životima. Unatoč svim događanjima, djeca u izbjegličkim kampovima pokazuju veliku hrabrost, te impresivnu snagu i suosjećanje. Da nada umire posljednja znaju i hrabri dječaci i djevojčice Sirije koji žele samo jedno: oporavak i povratak u svoju zemlju.