U fokusu

Žensko poduzetništvo

Sofra – ugostiteljsko društvo koje zapošljava žene izbjeglice

Sofra – ugostiteljsko društvo koje zapošljava žene izbjeglice

Što se više približava 2016. godina, komotno možemo reći da je 2015. bila gorka godina obilježena apsolutno najgorom razinom globalne raseljenosti  koja nikada prije u povijesti nije zabilježena. Više nego ikada prije, ljudi su raseljeni iz svojih domova, zahvaljujući globalnim i socioekonomskim sukobima i progonima.

Milijuni izbjeglica žive u izbjegličkim logorima, gdje će vjerojatno provesti i nekoliko godina u nadi da će sukobi u njihovim domovinama jednog dana završiti, a oni se moći vratiti kući. U međuvremenu, svakodnevno preživljavanje je cilj.

Dvije žene,  Palestinka Mariam Shaar i Libanonka Myrna Atalla pokušale su promiijeniti i ili barem poboljšati  položaj žena u jednom od izbjegličkih kampova.  

Kao liderice dviju različitih nevladinih udruga, Shaar i Atalla udružile su se u nadi da će osnažiti žene u izbjegličkom kampu Bourj-el-Barajneh.  Ovaj kamp se nalazi u neposrednoj blizini Bejruta i  nastao je 1948. godine za beskrajan tok Palestinaca i Palestinki koji su prisiljeni zauvijek napustiti svoju domovinu Izrael. Međutim, zbog krize koja je nastala u Siriji, kao i izbjeglica koje bježe iz te ratom razrušene zemlje, broj stanovnika/ca kampa se naglo povećao.

Shaar, koja vodi program Udruge žena u izbjegličkom logoru prišla je prije dvije godine Atalli koja vodi poduzetničku organizaciju te joj predložila da žene iz logora osnuju samoodrživu ugostiteljsku djelatnost.  Tako je nastala Sofra (što na arapskom znači stol za gozbu) i prodaja jela u izbjegličkom kampu je započela.

{slika}

Subotom, žene prodaju svoje proizvode na poznatoj bejrutskoj zelenoj tržnici Souk el Tayeb i prodaja je vrlo uspješna. No, ove žene su nedavno odlučile proširiti svoje poslovanje još više. Tako su došle na ideju da pokrenu Kickstarer kampanju  kako bi kupile kamion za pripremu i prodaju hranu, te bi time dodatno zaposlile nekoliko žena iz Borj el-Barajneha.  Do sada su zaradile nešto više od 55.000 dolara (a cilj im je bio 46.973 dolara).

Ovo je primjer kako bi njihov projekt doista mogao poslužiti kao putokaz te osnažiti živote bezbroj izbjeglica diljem svijeta.

Premda je spremanje hrane u Sofri krenulo s tradicionalnim palestinskim specijalitetima koji se prenose s generacije na generaciju, danas žene u Sofri pripremaju kako libanonske, tako i sirijske specijalitete i delicije.

Žene iz kampa kažu da im je prodaja na Souk el Tayebu vrlo korisno iskustvo i da im je tržnica pomogla da postanu prepoznatljive na libanonskom tržištu hrane. Također, kažu da su zahvalne, jer jednostavno ne bi došle do pozicije na kojoj su sada, bez njihove pomoći.

Shaar kaže da je zahvalna i ženama s kojima radi, jer su joj one dale svoje povjerenje.