U fokusu

UNFPA upozorava

Žene u konfliktnim područjima u Mjanmaru u opasnosti zbog nedostatka zdravstvene njege

Žene u konfliktnim područjima u Mjanmaru u opasnosti zbog nedostatka zdravstvene njege

Žene i djevojčice u ratom zahvaćenim područjima u Mjanmaru u riziku su od seksualnog nasilja i nemogućnosti pristupa reproduktivnim zdravstvenim uslugama, navodi UNFPA, koji će ovog mjeseca pokrenuti zdravstveni projekt za žene i djevojčice u konfliktnim područjima. Program u vrijednosti od 11.8 milijuna dolara i trajanja od tri godine, omogućit će zdravstvenu njegu trudnicama i majkama, kao i hitnu zdravstvenu njegu za žene koje su pretrpjele nasilje, poput medicinske pomoći i savjetovanja nakon silovanja, u državama Rakhine, Kachin i u sjevernim područjima.

Nasilje u državi Rakhine na zapadu i borbe između vlasti i etničkih pobunjeničkih skupina u državama Kachin i Shan na sjeveru uzrokovale su masovna preseljenja u zemlji, gdje se oko 645 tisuća ljudi moralo iseliti, što je najveći broj u južnoistočnoj Aziji.

“Dok su u bijegu ili žive u skloništima, ženama često nedostaje pristup osnovnim seksualnim i reproduktivnim zdravstvenim uslugama”, navodi se u izjavi UNFPA-e. “Bez pomoći primalja ili dostupnosti kontracepcije, žene i djevojke su u opasnosti od nezaštićenih spolnih odnosa, neželjene trudnoće i nesigurnog poroda”.

U državi Rakhine, etnički muslimani/ke suočavaju se s progonom i žive u uvjetima koji nalikuju apartheidu, zatočeni su u kampovima u kojima nemaju slobodu kretanja niti pristup hrani i medicinskoj skrbi. “Zamislite žene koje u takvim uvjetima žele roditi, koje za porod nemaju mogućnost prijevoza niti potrebnu dokumentaciju kako bi se mogle kretati u tim područjima. Upravo su to faktori koji doprinose materalnoj smrtnosti”, rekao je Stenly Sajow, stručnjak za humanitarna pitanja u UNFPA-i. “One ne idu u školu, nepismene su, služe se nekim svojim jezikom i, nažalost, vrlo im je malo informacija dostupno kako bi razumjele važnost zdravlja, osobito tijekom trudnoće”, dodaje.

Spomenuti zdravstveni program, kojeg podupiru Finska i Švedska, osposobit će mobilne klinike, opremiti zdravstvene ustanove kako bi mogle omogućiti siguran porod i dati potrebnu sterilnu opremu za porod ženama u posljednjem tromjesečju trudnoće. “Jedna od stvari u dodatnoj opremi jest i sterilna oštrica kojom se može prerezati pupčana vrpca. U većini slučajeva, koristi se bambus ili bilo što drugo što može prerezati vrpcu”, rekao je Sajow.

Stopa materalne smrtnosti u Mjanmaru je 200 na 100 tisuća poroda, dok je prosjek u ostatku južnoistočne Azije 140, a u Finskoj i Švedskoj svega četiri. Više stope smrtnosti su osobito izražene u konfliktnim područjima.