U fokusu

pola godine nakon talibanskog napada

Ženski glas slobode ponovno struji eterom

Ženski glas slobode ponovno struji eterom

Najim Rahim/Twitter

Šest mjeseci nakon što su talibani spalili radio stanicu posvećenu praćenju ženskih prava u afganistanskom gradu Kunduzu, aktivistkinje i novinarke su se vratile u eter.

Radio Shaesta, kojeg je osnovala Zarghona Hassan, ponovno se od prošlog mjeseca može čuti južnim Afganistanom. Naime, na prostoru na kojem je tek 15 posto žena pismeno, ova radijska postaja dopirala je do 800.000 slušatelja i slušateljica.

Riječ je o radiju koji educira žene o njihovim pravima, ali i progovara o brojim tabu temama u društvu poput nasilja u obitelji, seksualnosti, neželjene trudnoće, itd.

“Imamo ogroman utjecaj na živote žena. Podižemo svjesnost o njihovim pravima, o stvarima koje mogu postići. Ohrabrujemo žene da sudjeluju u politici, da glasuju te da se kandidatu”, pojasnila je Hassan.

Hassan i njezine suborkinje ponovno su zavladale radijskim valovima emitirajući emisije poput ‘Neželjene tradicije’, koja propituje stoljetne običaje poput maloljetničkih brakova, i ‘Predstavljamo elitu’, u kojoj intervjuira političarke i aktivistkinje.

Talibanska okupacija u gradu Kunduza možda je kratko trajala, ali ostavila je iza sebe spaljenu zemlju. Tada se vjerovalo kako su će posljedice po ženska prava u tom dijelu Afganistana biti osjetne još godinama jer su Talibani protjerali aktivistkinje, novinarke i sve one žene koje su istupale u javnosti. One su napustile grad i prije nego što je pao u ruke talibanima strahujući za vlastite živote.

Među ženama koje su bježale bile su one i koji su vodile utočišta za žene žrtve nasilja. Njih su, naime, talibanski vojni zapovjednici optužili za nemoral. Iz Kunduza su pobjegle obrazovane žene koje su radile za Vladu ili međunarodne organizacije, kao i one koje su radile u školama te žene aktivistkinje za mir. Dakle, iz ovog područja Afganistana su doslovno protjerane gotovo sve žene koje su pokušavale utjecati na društvo. Odlazile su uglavnom noću – pješice ili skrivene u automobilima – zamotane u burke kako bi spasile goli život.