U fokusu

Ekonomisti/ce negoduju

Poljska spušta granicu za odlazak u mirovinu

Poljska spušta granicu za odlazak u mirovinu

Poljska je odlučila spustiti granicu za odlazak u mirovinu sa 67 godina na 60 godina za žene i 65 za muškarce. Prijedlog je, zasad, podržan od strane Vlade premijerke Beate Szydlo, a očekuje se da će proći i u parlamentu. Ukoliko prijedlog zaživi, Poljska će imati jednu od najnižih granica za odlazak u mirovinu u Europskoj uniji. 

Ekonomisti upozoravaju da će ta mjera naštetiti ekonomskim perspektivama zemlje. Ministar financija Pawel Szalamacha rekao je da će to državu koštati dodatnih 1,8 milijardi eura godišnje, što se planira namaknuti iz dodatnih poreza.

Ovaj prijedlog jedno je od predizbornih obećanja vladajućih konzervativaca, koji su zahvaljujući tome što su obećali niz socijalnih mjera odnijeli pobjedu na izborima. 

“Poljaci/kinje čekaju tu reformu i mi ćemo ispuniti obećanje.Mi smo odgovorna vlada i financiranje te reforme je zagarantirano”, rekao je glasnogovornik vlade Rafal Bochenek

“Jasno je da su prevladali populistički argumenti, iako je to mjera protiv interesa zemlje, kao i Poljaka/inja. Tržište rada moglo bi postati ‘usko grlo’ poljskih ekonomskih aktivnosti”, kazao je ekonomist Banke Zachodni WBK u Varšavi, Piotr Bielski

Ako se planovi vladajuće stranke Pravo i pravda realiziraju, Poljakinje će najmlađe u EU ići u mirovinu a od Poljaka će mlađi u mirovinu ići samo Slovaci sa 62 godine. Novi bi zakon na snagu trebao stupiti 1. listopada 2017.