U fokusu

'prekinuli vandalizam'

Policija suzavcem na prosvjednike/ice nakon što je protest – završio

Policija suzavcem na prosvjednike/ice nakon što je protest – završio

EPA/SEBASTIAO MOREIRA/Hina

Brazilska policija upotrijebila je u nedjelju suzavac kako bi rastjerala oko 50.000 prosvjednika i prosvjednica na kraju mirnog prosvjednog marša protiv svrgavanja s predsjedničke dužnosnike Dilme Rousseff.

Bio je to najveći val prosvjeda protiv novog predsjednika Michela Temera otkada je taj pravnik konzervativnog političkog uvjerenja u srijedu položio prisegu kao zamjenik Rousseff na predsjedničkoj dužnosti do isteka njezina mandata 2018. godine.

Sudionici i sudionice marša koji su organizirale ljevičarske skupine i sindikati povezani s Rousseffičinom Radničkom strankom zahtijevali su nove izbore i uzvikivali “Van s Temerom!”.

Prema navodima organizatora/ica, u prosvjednom maršu do trga u zapadnom dijelu Sao Paola sudjelovalo je 50 tisuća ljudi, uključujući prema navodima svjedoka i obitelji s djecom.

Nakon što je prosvjed završio, a prosvjednici/e krenuli/e prema ulazima u podzemnu željeznicu, policija je ispalila spremnike sa suzavcem što je izazvalo paniku i dovelo do sukoba. Iz policije su ustvrdili da su bili prisiljeni intervenirati kako bi prekinuli vandalizam na kraju mirnog marša.

Manje demonstrancije protiv Temera održane su u nedjelju i u Rio de Janeiru, Curitibi i drugim brazilskim gradovima.

Temer je u izjavama novinarima na rubu sastanka na vrhu 20 vodećih svjetskih gospodarstava u kineskom Hangzhouu umanjio važnost prosvjeda.