U fokusu

Protuustavan zakon

Novi zakon u Arkansasu dopušta suprugu da zaustavi pobačaj žene

Novi zakon u Arkansasu dopušta suprugu da zaustavi pobačaj žene

Novi zakon u američkoj saveznoj državi Arkansas zabranjuje većinu pobačaja tijekom drugog tromjesečja trudnoće i omogućuje ženinu suprugu da tuži liječnika radi dobivanja odštete ili oslobađanja po nalogu, što ženi onemogućuje obavljanje postupka.

Zakon o zaštiti nerođene djece od postupka pobačaja, koji je prošli tjedan potpisao guverner Asa Hutchinson (Republikanska stranka), zabranjuje postupke dilatacije i kiretaže pri kojima liječnik odstranjuje fetus iz maternice kirurškim instrumentima. Prema Američkoj medicinskoj udruzi (AMA), D&E (dilatacija i evakuacija (kiretaža)) postupci najsigurniji su i najčešći načini prekida trudnoće u žena nakon 14 tjedana.

Klauzula zakopana u zakonodavstvu navodi da suprug žene koja želi pobaciti, ako je on otac djeteta, može podnijeti građansku tužbu protiv liječnika radi novčane odštete ili oslobađanja po nalogu – sudski nalog koji bi spriječio liječnika da započne postupak. Ženini roditelji ili zakonski skrbnici također mogu podnijeti tužbu ako je ona maloljetna osoba. Zakon nalaže da suprug ne može tužiti liječnika radi novca u slučajevima “kriminalnog ponašanja”, odnosno silovanja u bračnoj zajednici. Međutim, suprug bi i dalje mogao podnijeti tužbu da spriječi ženu da pobaci.

Državni zastupnik Andy Mayberry (Republikanska stranka), koji je podupro prijedlog zakona, rekao je za The Daily Beast: “Pokušali smo uzeti u obzir sve najgore moguće scenarije.”

“Stvorili su potpuno novo pravo: pravo da suprug ili član obitelji tuži doktora u ime odraslog pacijenta”, izjavila je Holly Dickson, pravna direktorica arkanzaške Američke unije za građanske slobode (ACLU). “Zbilja ne znam koja im je bila namjera, ali smo izrazili zabrinutost oko te odredbe i ostatka prijedloga Zakona, koji je protuustavan.”

Arkanzaška Američka unija za građanske slobode (ACLU) namjerava osporiti zakon o pobačaju pred sudom prije nego što on stupi na snagu ovog ljeta. Šest drugih saveznih država donijelo je identične zakone. Sud je srušio zakone u svima četirima saveznim državama (Louisiana, Alabama, Mississippi i Zapadna Virginia) u kojima se pokušalo osporiti zakone.

Odluka Vrhovnog suda iz 1973. godine u sudskom postupku “Roe protiv Wadea” brani pravo žene na pobačaj do trenutka kada bi fetus mogao preživjeti i izvan maternice, što je oko 22. tjedna trudnoće.