U fokusu

ulogu preuzima Jodie Whittaker

Doktor Who postaje Doktorica Who

Doktor Who postaje Doktorica Who

Nakon višemjesečnih intenzivnih rasprava o tome tko će preuzeti ulogu 13. Doktora Who-a u popularnoj BBC-evoj znanstveno-fantastičnoj seriji, prošlog mjeseca objavljeno je da ulogu Time Lorda, odnosno bolje reći Time Lady preuzima Jodie Whittaker. Javnost je saznala da Doktor Who postaje Doktorica Who u specijalnoj jednominutnoj najavi koja se na BBC-u prikazala nakon muškog finala u Wimbledonu prošlog mjeseca te je trenutno postala glavna vijest u svim medijima.

Ona je prva žena u povijesti koja preuzima tu ulogu, i iskreno govoreći bilo je i vrijeme. Whittaker će u ulozi zamijeniti svog prethodnika Petera Capaldija, koji je u siječnju ove godine objavio da odlazi iz serije nakon što je tri sezone glumio mnogima poznatog vanzemaljca iz rase Time Lordova. Doktor/ica Who putuje kroz vrijeme u svom svemirskom brodu Tardisu koji ima oblik plave drvene telefonske govornice te se bori protiv zlih vanzemaljaca. Kada je smrtno ozlijeđen/a, Doktor/ica se može regenerirati te preuzeti novi fizički izgled i osobnost, što je omogućilo da od premijere serije davne 1963. godine glavnu ulogu odigra serija isključivo bijelih glumaca s britanskim naglaskom. Whittaker će preuzeti ulogu krajem godine u posebnoj Božićnoj epizodi u kojoj će se Doktor ponovno regenerirati.

Glumica je komentirala kakav je osjeća biti prva Doktorica Who u povijesti: “Osjećaj je za mene kao feministkinju, ženu, glumicu, osobu koja sebe stalno gura naprijed prema novim izazovima nevjerojatan!” Dodaje da joj je čast preuzeti kultnu ulogu te kako obožavatelji/ce ne bi trebali zazirati od Doktorice Who, a da je serija uvijek prezentirala sve ono što je uzbudljivo oko promjena. “Obožavatelji serije su prošli kroz tolike promjene, i ovo je samo nova promjena koje se ne treba bojati.”

Chris Chibnall, producent i glavni scenarist serije, kaže: “Nakon mjeseci popisa, audicija, razgovora i strogog čuvanja tajni, uzbuđeni smo objaviti da je Jodie nova Doktorica Who. Uvijek sam znao da će sljedeća uloga pripasti ženi, a Jodieina audicija nas je sve oduševila. Ona je popularna, duhovita, inspirativna i pametna osoba te će u ulogu Doktorice unijeti svoju snagu, toplinu i inteligenciju. Trinaesta doktorica dolazi.”

Već se neko vrijeme pretpostavljalo da je mala vjerojatnost da će serija nastaviti svoju tradiciju te da će i sljedeći Doktor biti bijeli muškarac, uzimajući u obzir da je i veliki dio publike tražio da se uloga dodijeli ženi. Uz to, televizijska kuća BBC se u zadnje vrijeme posvetila tome da pridonese većoj raznolikosti u svom programu, a snažne ženske protagonistice već su zadnjih godina dokazano postigle uspjehe na malim i velikim ekranima, počevši od hitova kao što su The Hunger Games, Mad Max, Star Wars, Ghostbusters, Game of Thrones pa do Wonder Woman.

{slika}

No, treba napomenuti da se ova promjena nije dogodila preko noći i da se serijal dugo pripremao na ovaj korak. U periodu originalnog serijala od 1963. do 1989. godine, u seriji su se pojavljivale brojne “Time ladies”, ali za nijednu se nije znalo da su imale mogućnost promjene spola. Prvi put se ta mogućnost nagovijestila 1981. godine, kada je Tom Baker, tadašnji Doktor Who, na pitanje tko će biti njegov nasljednik odgovorio u šaljivom tonu: “Pa, vi pretpostavljate da će biti muškarac.” No, ženska Doktorica se nije pojavila do specijalne epizode 1999. godine kada je jednu od Doktorovih regeneracija odglumila zvijezda serije Absolutely Fabulous Joanna Lumley. Tek se u romanu Neila Gaimana “The Doctor’s Wife” nedvosmisleno potvrdilo da Time lordovi/ladies imaju sposobnost mijenjati spol tijekom svojih regeneracija. Ipak, prva demonstracija te sposobnosti u seriji se dogodila tek tri godine poslije u obliku Missy, ženske inkarnacije doktorovog neprijatelja The Mastera, dok su gledatelji/ce prvu regeneraciju na malim ekranima vidjeli/e kada je General, kojeg je glumio bijeli glumac Ken Bones,  nakon što je bio ustrijeljen, regenerirao u glumicu T’Niu Miller, koja je žena i crnkinja. U tom trenutku se jasno moglo pretpostaviti da, iako je u prošlosti Doktor Who bio isključivo bijeli muškarac, takav neće ostati zauvijek.

Tisuće ljudi diljem svijeta komentiralo je vijest o novoj Doktorici Who. Dok su mnogi/e govorili/e o tome kako će nova Doktorica biti predivan uzor djevojčicama i ženama, drugi/e su se čudili zašto se toliko dugo čekalo da ulogu preuzme žena, neki/e su rekli/e kako će sada konačno početi gledati seriju, a bijesna manjina je izrazila svoje glasno mišljenje kako je ova odluka donesena zbog političke korektnosti te da Doktor Who može biti samo muškarac. Ti “obožavatelji/ice” očito mogu prihvatiti činjenicu da je Doktor/ica Who besmrtni izvanzemaljac s dva srca koji putuje kroz vrijeme i prkosi zakonima fizike, ali ne i da ima sposobnost mijenjati svoj spol i postati žena. Uz to, takvi stavovi ne uzimaju u obzir važan element koji je zajamčio dugovječan uspjeh tog kultnog SF serijala, a to je mogućnost da se mijenja i prilagođava novim vremenima: od promjene glumaca/ica koje igraju glavnu ulogu, prelazak iz crno-bijelog u boju, produžetak trajanja s 30 na 45 minuta itd. Određeni broj obožavatelja/ica otvorio je i raspravu zašto ulogu Doktora/ice Who nikad nije dobio/la osoba druge boje kože te da bi to trebao biti sljedeći korak.

Negativne stavove nekih obožavatelja/ica je na svojim stranicama komentirao i sam BBC, poručujući im da prihvate činjenicu da je Jodie bila najbolja na audiciji te da će biti savršena Doktorica Who.

Mnoge slavne osobe, uključujući J.K. Rowling, Gillian Anderson, John Boyega, Nicola Sturgeon, Theresa May, Joss Whedon, podijelile su na društvenim mrežama  svoju podršku i čestitke novoj Doktorici, a pozitivni komentari nisu izostali ni od bivših Doktora Colina Bakera i Petera Capaldija. Na kritike još jednog bivšeg Doktora Petera Davisona, koji je komentirao kako su ovim odabirom dječaci izgubili svog idola, Colin je odgovorio da su ga imali svih ovih 50 godina, a i da biti uzor nekome ne treba ovisiti o spolu osobe. Capaldi kaže kako je htio da na njegovo mjesto dođe žena i da je Jodie veoma talentirana glumica i da je uvjeren da će Jodie odraditi vrhunski posao.

Na kraju treba završiti s proročanskim odgovorom kojeg je Capaldi na kraju prošle sezone dao na pitanje je li budućnost ženska: “Možemo se samo nadati.” Vjerujemo da će Jodie Whittaker u svojoj ulozi biti sjajan početak toga.

Izvori: 

  1. https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2017/jul/17/female-doctor-revolutionary-feminist-ideal-we-need-doctor-who
  2. https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2017/jul/16/doctor-who-jodie-whittaker-announced-13th-doctor
  3.  http://www.cbr.com/doctor-who-female-doctor/
  4.  http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-40626224
  5.  http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-40624288
  6. http://www.telegraph.co.uk/tv/2017/07/16/doctor-jodie-whittaker-replace-peter-capaldi-time-lord-regeneration/
  7. http://newsthump.com/2017/07/16/fictional-time-travellers-dont-have-vaginas-insist-morons/
  8. http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/tv/news/doctor-who-jodie-whittaker-peter-davison-colin-baker-casting-fight-criticism-a7853351.html
  9. http://ew.com/tv/2017/07/16/doctor-who-jodie-whittaker-reactions/