Prozor u svijet

23.02.2018. 19:30:33 - Libela (The Guardian)

Aktivisti nisu zadovoljni novim prijedlogom

Somaliland uvodi djelomičnu zabranu genitalnog sakaćenja žena

(Foto: Ayman Hussein/sihanet.org)

Somaliland bi mogao donijeti zakon koji zabranjuje genitalno sakaćenje žena. Ipak, aktivisti_kinje tvrde da taj potez neće biti dovoljan.

Ranije ovog mjeseca Somaliland je najavio novu fetvu, vjerski dekret kojim se zabranjuju dvije od tri metode obrezivanja žena. Izgledno je kako će vlada ove samoproglašene republike u idućih nekoliko tjedana donijeti zakon o obrezivanju.

Somaliland ima jednu od najviših stopa genitalnog sakaćenja u svijetu. Prema podacima UNICEF-a, 98 posto žena u dobi od 15 do 49 godina u toj je državi podvrgnuto tom postupku. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, genitalno se sakaćenje često izvodi i na djevojčicama mlađim od 15 godina, što rezultira brojnim komplikacijama, od krvarenja i infekcija, do problema s mokrenjem i komplikacija pri porodu.

Fetva, koja nema nikakvu pravnu težinu bez potpore zakonodavstva, ne protivi se metodi genitalnog sakaćenja koja podrazumijeva djelomično ili potpuno uklanjanje klitorisa. Još nije poznato hoće li zakon zabraniti sve tri metode sakaćenja, koji mogu uključivati uklanjanje dijela klitorisa ili sužavanje vaginalnog otvora formiranjem brtve od izrezanih usmina.

Abdirahman O Gaas, izvršni direktor Mreže protiv genitalnog sakaćenja/obrezivanja u Somalilandu, grupe organizacija civilnog društva koje rade na okončanju ove prakse, uvjeren je da će vlada odobriti novi zakon.

"Vrlo smo optimistični i vjerujemo da će ovaj prijedlog dobiti podršku vlade, budući da je predsjednik prethodno pokazao posvećenost ovom pitanju", rekao je Gaas. "Vjerujemo da će parlament donijeti zakon jer ne postoji značajan sukob između dionika. Ovom fetvom, vjerski su vođe također pokazali sklonost zabrani genitalnog sakaćenja".

Fetva i prateći zakoni nastavak su nedavno uvedenog zakona koji kriminalizira silovanje u Somalilandu. Ayan Mahamoud, stalna predstavnica u Britaniji i Commonwealthu, smatra to napretkom.

"Korak je to u dobrom smjeru", rekla je Mahamoud. "Iako nismo potpuno zadovoljni_e fetvom, ona će pomoći da parlament donese zakon i tako spasiti mnoge mlade djevojke od zlostavljanja".

Educiranje građana_ki Somalilanda i kažnjavanje kršenja zakona bit će najveći izazovi za vlasti, izjavila je Mahamoud. Do sada nije bilo govora o vrsti ili težini kazne za one koji_e nastave provoditi genitalno sakaćenje.

Gaas je kazao kako će podrška vjerskih vođa ojačati zakonodavstvo. "Podrška vjerskih vođa vrlo je važna, jer imaju snažan utjecaj na društvo Somalilanda. S njihovom podrškom, mislim da će sve ići glatko, ali zakonodavci trebaju vremena i tehničku podršku".

Ipak, uključenost vjerskih vođa također je izazvala kritike. Guleid Ahmed Jama, predsjedavajući Centra za ljudska prava Somaliland, izrazio je zabrinutost da bi povezivanje genitalnog sakaćenja i islama briše granice između religijskih pitanja i kulturnih praksi.

"Osudom dviju metoda, ministarstva religije praktički je legaliziralo genitalno sakaćenje. Pripisalo je vjersko značenje nečemu što nema veze s religijom", izjavio je.

"Vrlo sam zabrinut zbog uključenosti vjerskih vođa. Damo li im moć da objavljuju dekrete koji imaju zakonski legitimitet, to će ugroziti državne strukture i sustav. Brine me da će ovo biti presedan za buduće zakone".

Strateška inicijativa za žene roga Afrike, mreža organizacija civilnog društva, izjavila je u priopćenju: "Fetva ministarstva vjerskih poslova je obmana jer se ne radi o zabrani genitalnog sakaćenja s islamskog vjerskog stajališta. Štoviše, ona dopušta i ozakonjuje jednu metodu genitalnog sakaćenja, i to onu koja se najčešće provodi".

Guleid je upozorio da zakon neće posve zabraniti genitalno sakaćenje. "Ne možete djelomično prihvatiti, a djelomično zabraniti kršenje ljudskih prava", rekao je. "Kršenje ljudskih prava je kršenje ljudskih prava i treba biti potpuno iskorijenjeno".

Tagovi: fgm, genitalno sakaćenje žena, religija, somaliland

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM