U fokusu

Prijedlog jednog od najstrožih zakona

Iowa zabranjuje pobačaj s prvim otkucajima srca fetusa

Iowa zabranjuje pobačaj s prvim otkucajima srca fetusa

Američka savezna država Iowa predložila je jedan od najstrožih zakona o pobačaju u Americi. Naime, njime (ako se potpiše) pobačaj će biti zabranjen nakon što se detektiraju prvi otkucaji srca fetusa. 

Zakon, popularno nazvan “heartbeat” može zabraniti pobačaj već u šestom tjednu trudnoće, u vrijeme kad žene osjećaju tek prve znakove trudnoće i u vrijeme kad mnoge od njih tek ustanove da su trudne. Trenutno, Iowa zabranjuje pobačaj nakon 20 tjedna trudnoće, što je već sada jedan od restriktivnijih zakona.  

Shannon Lundgren, koja pobačaj smatra jednakim ubojstvu, kazala je da je to hrabar korak te da je time poslana poruka da Iowa štiti najranjivije, one bez glasa – nerođenu djecu. 

Sličan je zakon predložen u Sjevernoj Dakoti 2013. godine, no Vrhovni sud da je trajno blokirao. Također, ovaj zakon prati trend sličnih legislativa u drugim saveznim državama. U državama Mississippi i Kentucky već su potpisani zakoni koji zabranjuju abortus nakon 15 i 11 tjedana. Federalni suci su privremeno blokirali te zakone. No, mnogi strahuju da je krajnji cilj svih ovih zakona rušenje Roe v. Wade presude Vrhovnog suda kojom je zakonski određeno pravo na pobačaj u svim saveznim državama. Republikanci u tome računaju na predsjednika Trumpa koji može nominirati konzervativnog suca ili sutkinju koji/a će pomoći da se odbaci presuda iz 1973. godine. 

“Ovaj prijedlog zakona je kotač koji može donijeti promjene i mogućnost da se odbaci presuda u slučaju Roe v. Wade. Nema ničega skrivenog u ovoj agendi”, kazao je Rick Bertrand, zastupnik republikanaca. 

“Heartbeat” ipak ima neke iznimke, kao što je silovanje ili incest te ako je ugrožen život žene. Njime se neće zakonski goniti žena koja pobaci, no postoje mjere protiv doktora/ica koji/e provedu pobačaj. Idući korak je potpisivanje prijedloga zakona od strane guvernerke Kim Reynolds, u koje rijetko tko sumnja s obzirom da je ona orijentirana 100% pro-life. 

Becca Lee, glasnogovornica Planned Parenthood organizacije nazvala je ovaj zakon “namjernim protuustavnim pokušajem da se zabrani 99% sigurnih, legalnih abortusa s ciljem da se sruši Roe v. Wade presuda.”