U fokusu

Prijedlog zakona

Opozicija u indijskom parlamentu traži kvote za žene

Opozicija u indijskom parlamentu traži kvote za žene

Indijski vođa opozicije upozorio je premijera Narendra Modija da pretvori iz riječi u djelo dugoočekivani prijedlog zakona koji bi omogućio snažniju poziciju žena u Parlamentu.

Rahul Gandhi ponudio je bezrezervnu podršku svoje stranke za prijedlog zakona kojim bi se ženama osigurala trećina mjesta u nacionalnim i državnim odborima. “Naš premijer kaže da je borac za ženska prava? Vrijeme je onda da se uzdigne iznad partijskih politika, pretvori riječi u djelo i omogući da prijedlog zakona prođe. Kongres mu nudi svoju bezrezervnu podršku”, napisao je Gandhi na Twitteru.

Gornji je dom prihvatio prijedlog zakona još 2010. godine, no od onda se stavlja na stranu zbog jakog otpora određenih (muških) zastupnika. Žene čine svega 12 posto zastupničkog tijela u Gornjem i Donjem domu Parlamenta u najvećoj svjetskoj demokraciji, dok je prosjek na svjetskoj razini 23 posto.

Gandhi je pozvao Modija da iskoristi većinsku poziciju svoje stranke u Parlamentu da “pošalje Indiji poruku da vjerujemo da je trenutak za promjenu”. “Žene moraju dobiti mjesto koje zaslužuju u državnim tijelima, gdje su podzastupljene”, dodaje.

Prakash Javadekar, ministar i glasnogovornik vladajuće strane, navodi da je Kongres prebrojao protivnike ovog prijedloga zakona među svojim saveznicima te da naprije moraju riješiti taj problem.

Indija je dosad već rezervirala trećinu mjesta u lokalnim vijećima za žene, što je omogućilo da više od milijun žena ima pravo glasa u stvarima koje se tiču njihovih lokalnih zajednica. No, zagovornici/ce ovog prijedloga zakona navode da je nužno omogućiti ženama pozicije na višim instancama vlasti kako bi se donijeli zakoni i politike koje će pomoći običnim ženama u borbi protiv nasilja, diskriminacije i nejednakosti.

Nakon ankete među stručnjacima/kinjama za ženska prava koji su Indiju ocijenili kao najopasniju zemlju za žene, indijsko je Ministarstvo turizma pokrenulo kampanju kroz vladine urede izvan zemlje kako bi naglasili da su žene u Indiji sigurne.

“Nema razloga da ovaj prijedlog zakona ne prođe kada Modijeva vlada ima više od 300 od postojećih 545 mjesta u Parlamentu”, navodi Kavita Krishnan, aktivistkinja u organizaciji All India Progressive Women’s Association. “Ova Vlada nema isprike da ovaj zakon ne prođe. Mislim da je već krajnje vrijeme”, zaključuje.