U fokusu

Optužnica odbačena nakon samoubojstva

Žrtve Jeffreya Epsteina dobile priliku govoriti na sudu

Žrtve Jeffreya Epsteina dobile priliku govoriti na sudu

pixabay.com

Nekoliko žena koje su Jeffreyja Epsteina optužile za seksualno zlostavljanje dobile su priliku dati izjavu na sudu u New Yorku, gdje su izrazile svoj bijes i razočaranje nakon što je kazneni postupak protiv milijardera početkom ovog mjeseca okončan zbog njegova samoubojstva.

Richard Berman, savezni sudac koji je bio zadužen za ovaj slučaj, održao je ročište u svrhu formalnog odbacivanja optužnice za trgovinu ljudima. Dvadeset i tri žene pojavile su se na sudu.

Jedna od žena uključenih u slučaj, Courtney Wild, Epsteina je nazvala “kukavicom”.

“Osjećam se bijesno i tužno”, rekla je u emotivnoj izjavi. “Pravda u ovom slučaju nije zadovoljena.”

Epstein (66) je čekao suđenje kad su ga 10. kolovoza pronašli mrtvog u zatvorskoj ćeliji. Šokantan razvoj slučaja trgovanja maloljetnicama koji je privukao pažnju diljem svijeta potaknuo je nekoliko istraga da bi se utvrdilo zašto je takav zatvorenik ostavljen sam dovoljno dugo da se ozlijedi.

Neke su žene na ročištu u utorak, 27. kolovoza, odlučile istupiti pod pseudonimom Jane Doe. U ime nekih žena izjave su pročitali_e njihovi_e odvjetnici_e.

Jedna Jane Doe rekla je da je “iznova traumatizirana” Epsteinovim samoubojstvom kojim je izbjegao posljedice svojih nedjela. Jedna je rekla da je zbog zlostavljanja kupila i odvezla se na izolirano mjesto, razmišljajući o samoubojstvu. Jedna je izjavila da joj je Epstein rekao da joj njegovo zlostavljanje pomaže da “raste”.

Jedna od žena, Chauntae Davies, opisala je kakav je osjećaj bio masirati Epsteina. (Epstein je navodno plaćao djevojkama za masaže, a onda bi ih seksualno zlostavljao.)

“Prije nego što sam shvatila što se događa, uhvatio me je za zapešće i gurnuo me prema krevetu “, rekla je Davies u sudnici, dodavši kasnije: “Tražila sam riječi, ali sve što sam uspjela reći je ‘Ne, molim te prestani’, ali to ga je, činilo se, samo više uzbuđivalo”.

Druga Jane Doe izjavila je kako vjeruje da je Epstein vrebao specifičan tip mladih žena.

“Mnoge od nas bile su vrlo ranjive i ekstremno siromašne,” rekla je. “Zbog svega što se dogodilo mrzim samu sebe i osjećam se krivom”.

Još jedna Jane Doe rekla je da se “nikada nije ni poljubila” prije susreta s Epsteinom.

“Kad mi je oduzeo djevičanstvo, cijelu me je oprao pod tušem, a zatim mi je rekao: ‘Ako nisi djevica, ubit ću te’. Nakon toga više nisam bila djevica”, rekla je.

Tužitelji su rekli kako je Epstein zlostavljao desetke maloljetnih djevojaka na privatnim otocima i u svojim kućama na Manhattanu, u Palm Beachu, na Floridi i na ranču u Novom Meksiku, navodno koristeći svoje ogromno bogatstvo da prikrije dokaze. U zamjenu za priznavanje krivnje prema točkama državne optužnice, 2008. godine izbjegao je progon na saveznoj razini. Osuđen je na trinaest mjeseci u privatnom krilu zatvora u Palm Beachu, a šest puta tjedno mu je bilo dozvoljeno do 12 sati dnevno radi posla boraviti van zatvora.

Iako je ovaj slučaj razriješen, tužitelji_ce su izjavili_e kako ne namjeravaju zaustaviti istragu slučaja ili isključiti potencijalne suučesnike protiv kojih bi također mogla biti podignuta optužnica.

“Da budem vrlo jasna, današnje odbacivanje optužbi ni na koji način ne zaustavlja niti zabranjuje daljnju istragu”, rekla je u utorak savezna tužiteljica Maureen Comey.

Mnogi_e tvrde da je Epstein bio u mogućnosti zlostavljati toliko mladih žena i djevojaka zahvaljujući mreži suradnika koji su sudjelovali u njegovom zlostavljanju ili su namjerno okretali glavu. Poznato je da se družio s utjecajnim znanstvenicima i bogatim i moćnim osobama kao što su bivši američki predsjednik Bill Clinton, poduzetnik Donald Trump i britanski princ Andrew. Svi navedeni poriču suučesništvo.

Bivši Epsteinov suradnik i pripadnik britanske elite, Ghislaine Maxwell, više je puta je optuživan da mu je podvodio žene. On također negira sve optužbe za suučesništvo.

Žene koje su doživjele zlostavljanje mogu privatnim parnicama tražiti odštetu, ali koraci koje je Epstein poduzeo tek nekoliko dana prije smrti vjerojatno će otežati dobivanje financijske odštete.