Sa stavom

O "prokušanim" uletima i umjetnosti (?) zavođenja...

Kako zavesti Hrvaticu?

Kako zavesti Hrvaticu?

Kao što se je u članku objavljenom u Jutarnjem listu lijepo istaknuto, nekad je zavođenje bilo intuicija, a danas je gotovo znanost. Prema raznim istraživanjima koje svako malo iskaču u medijima, žene I muškarci sve se više oslanjaju na “specijalizirane” priručnike, ali i na kojekakve tečajeve (u nedostatku boljeg termina) “stručnjaka za zavođenje”. Uvjerenje da nijedna djevojka pod kapom nebeskom koja drži do sebe ne bi pala na otrcane fore (koje samoprozvani, već spomenuti stručnjaci nazivaju klasičnim uletima), kao niti ijedan dečko koji želi sačuvati ugled ne bi upotrijebio istu, palo je u vodu pukim surfanjem netom u istraživanju dotične tematike. Ako do sada niste shvatili, onda evo: ne, ovo nije jedan od članaka koji vam magično popravljaju vještinu zavođenja i uz čije ćete fraze svaku djevojku oboriti s nogu. Kad bolje razmislimo, takve stvari ne postoje. Nitko i ništa neće vam pomoći prilažući nekoliko fraza koje svijetom kruže u raznim varijantama vjerojatno još od srednjeg vijeka. Iz članka Jutarnjeg lista o Priručniku za strance sa savjetima kako zavesti Hrvaticu čini se bjelodano jasno da ta spoznaja nekima još nije sjela. No, autorice napominju da je Priručnik više “jezični tečaj negoli kulturološko pomagalo na tu temu.” To, uostalom, nije toliko važno. Dakle, ono što Priručnik nudi jest “nekoliko prokušanih uleta” za različite tipove muškaraca, od sramežljivog i romantičnog preko štrebera i intelektualca do frajera i optimista**. Prokušanih da, ali uspjelih? Bilo bi zanimljivo vidjeti statistiku ishoda.

{slika}

Iako je za očekivati da su savjeti i priručnici takvog tipa postali ne samo nepotrebni , nego i besmisleni u godinama prelaska s Teena na Cosmopolitan, odnosno u ono vrijeme u koje je svaki pubertetlija sa sposobnošću logičkog zaključivanja shvatio (ili je to barem trebao) da se ljudi ne mogu podijeliti u homogene grupe i klasificirati po strogim kriterijima karaktera za koja vrijede jednaka pravila. Ipak, u svemu tome nije toliko zabrinjavajuća glupost jednog takvog projekta koliko je alarmantna slika o ženama koju on proizvodi. Već iz samog naslova članka “Izašao priručnik sa savjetima za strance: Kako zavesti Hrvaticu? Spomeni Porsche, daj kompliment, budi samouvjeren” jasno je na kakvim se temeljima bazira taj neobični jezični tečaj. Hrvatice su prema tome površne materijalistice , lako dostupne uz određenu vrstu stimulansa: novca. Shodno tome, ovakav se opis nesvjesno primjenjuje ne samo na Hrvatice, nego i na žene općenito. Time implicitno podržava sliku kakva je stoljećima sumnjičavo ustoličena u umu većine muškaraca: da su ženama jedine važne vrijednosti izgled i novac. Uzmimo ipak da je uistinu malo vjerojatno da će se itko ozbiljno služiti priručnikom za zavođenje i da je sve to samo dobar marketinški trik dviju autorica. Ukoliko to i prodamo upakirano u turističko štivo i ljetnu razonodu, problem donekle postaje teži. Skriveno i zabašureno nije nevidljivo i beznačajno. Ono je , naprotiv, daleko utjecajnije jer djeluje tako da često nesvjesno stvaramo određene predrasude i potičemo stereotipe. Nebitno je, uostalom, kakvi su motivi nagnali autorice da stvore priručnik, slika koju on pruža o ženama daleko je od povoljne. Ovo nije “tipičan feministički ispad” kako će ga neki možda vidjeti, već jednostavno sušta potreba da se ukaže na osjećaje koji oni možda svjesno, a možda i nesvjesno proizvode u ljudima i time ruše napore svih žena koje su se desetljećima borile (i još uvijek se bore) kako bi bile shvaćene ozbiljno.

{slika}

Sagledajmo realno misli koje posljedično oblikuje Priručnik. Iako većina muškaraca izjavljuje da ne smatra da su bogatstvo i ljepota isključivo potrebni za uspjeh kod žena, to zasigurno vide kao veliku prednost onih većih sretnika pred onima manje sretnim. Priručnici i ine gluposti dodatno “ohrabruju” takav stav i učvršćuju postojeću sigurnost i samouvjerenost onog dijela muškog roda koji se često služe krilaticom “dosta o mom autu, ajmo sad malo o meni.” Svaki osvrt i komentar na same ulete u Priručniku, suvišan je. S druge pak strane, o njima se može napisati knjiga. Za kraj jedna utješna vijest. Hrvati, ne očajavajte! Autorice uskoro objavljuju i drugi dio: “Kako zavesti Hrvata” pa se, ako već nije, do kraja ljeta možda i vama posreći ulet zgodne strankinje ili stranca s divnim frazama na našem melodičnom jeziku.

{slika}

** Donosimo nekoliko… hmm… najzanimljivijih “prokušanih” uleta… po tipu ličnosti, naravno.

Iskreni tip Voliš li debele dečke bez love?

Osjećajni tip – “Izgubio sam svog plišanog medu. Hoćeš li ti spavati sa mnom?”

Lovaš – “Tvoje oči su iste boje kao moj Porsche.”, “Bok, zarađujem više nego što ti možeš potrošiti.”

Optimist – “Po načinu na koji me ignoriraš, vidim da ti se sviđam.”, “U koliko sati da te sutra probudim?”

Frajer – “Da ja imam takve noge, hodao bih na rukama.”